Pierogi z kapustą i grzybami.docx

(12 KB) Pobierz

Pierogi z kapustą i grzybami (ok. 50 sztuk) - składniki

·         1 kg kapusty kwaszonej

·         15 dag suszonych grzybów

·         3 cebule

·         1 kostka masła

·         sól

·         pieprz

Ciasto: 1 kg mąki

·         1 jajko

·         1-2 szklanki wody

Pierogi z kapustą i grzybami (ok. 50 sztuk) - sposób przygotowania

Namaczamy na noc grzyby. Następnie gotujemy je ok. 5-10 minut w wodzie, w której się moczyły, odcedzamy i odciskamy. Kapustę polewamy wywarem z grzybów i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukujemy letnią wodą. 2 cebule siekamy, dusimy na 1/2 kostki masła do miękkości, nie rumieniąc. Ostatnią cebulę siekamy i smażymy na łyżce masła na rumiano (do polania pierogów). Odciśnięte grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z cebulą, mieszamy z kapustą i resztą masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Robimy ciasto: mąkę wyrabiamy z jajkiem i niewielką ilością ciepłej wody (bez soli), aż ciasto będzie sprężyste. Rozwałkowujemy je na cienki płat, szklaneczką-literatką wycinamy kółka. Nakładamy łyżeczką farsz. Rozciągając ciasto w ręku, formujemy i sklejamy pierogi. Gotowe przykrywamy ściereczką, by nie wyschły. Rzucamy partiami na "mrugający" osolony wrzątek i gotujemy, aż pierogi wypłyną. Pozwalamy im chwilę pływać, by stały się puszyste, uważając, by ich nie rozgotować. Łyżką cedzakową wyjmujemy na talerz. Podajemy z usmażoną na maśle cebulką.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin