streszczenie wykładu 8.pdf
(
27 KB
)
Pobierz
w8
WYKŁAD 8
Aminokwasy, peptydy i białka
1. Aminokwasy występujące w białkach (struktury)
a) Aminokwasy polarne i niepolarne.
b) Aminokwasy egzogenne, względnie endogenne i endogenne.
2. Właściwości fizykochemiczne aminokwasów
a) Izomeria optyczna.
b) Właściwości grupy karboksylowej aminokwasów.
c) Właściwości grupy aminowej aminokwasów.
d) Właściwości amfoteryczne, punkt izoelektryczny.
3. RóŜne techniki rozdziału aminokwasów
a) Chromatografia podziałowa.
b) Chromatografia jonowymienna.
4. Niektóre waŜne produkty metabolizmu aminokwasów, nie wykorzystane do syntezy
białek
5. Peptydy
a) Tworzenie wiązania peptydowego.
b) Peptydy biologicznie waŜne.
c) Sekwencjonowanie peptydów:
rozszczepienie polipeptydu za pomocą określonych odczynników
oznaczanie N- końcowej reszty peptydu (odczynnik Sangera, degradacja Edmana).
6. Białka
a) Struktury białek:
I - rzędowa struktura
II - rzędowa struktura (α β γ ) i wiązania stabilizujące te struktury; struktury
naddrugorzędowe
III - rzędowa struktura, wiązania stabilizujące tę strukturę
IV - rzędowa struktura
krzywa asocjacji i dysocjacji tlenu
b) Klasyfikacja białek:
białka globularne i białka fibrylarne
białka kwaśne, obojętne i zasadowe.
c) Fałdowanie łańcucha polipeptydów i białek:
dwusiarczkowa izomeraza białek
izomeraza cis-trans – prolilowa
molekularne chaperony.
d) Choroby prionowe jako wynik zmienionej struktury II- i III-rzędowej białka.
e) Koagulacja białek.
f) Czynniki denaturujące białka.
Plik z chomika:
gumed2009
Inne pliki z tego folderu:
w 8.pdf
(3632 KB)
w 5 cz1.pdf
(343 KB)
w 6 cukry.pdf
(298 KB)
w 7.pdf
(451 KB)
w 5 cz2.pdf
(689 KB)
Inne foldery tego chomika:
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin