Śledzie z porami .doc

(25 KB) Pobierz
Śledzie z porami

 Śledzie z porami

 

Śledzie solone - około 6-8 płatów
Pory (najlepiej jasne części) - 1-2 sztuki
Śmietana - kubeczek ok. 200 ml (ja daję 18%) lub jogurtu naturalnego.
łyżka majonezu (niekoniecznie)
pieprz do smaku

Śledzie kroimy na kawałki (możemy wcześniej wymoczyć - ja nie moczę). Wrzucamy do miseczki. Pory kroimy na cieniutkie pół plasterki i wrzucamy do śledzi. Czasami, jak mam takie starsze pory przelewam je wrzątkiem i dopiero wrzucam do miski. Śmietanę (jogurt) rozrabiamy z majonezem i pieprzem. Polewamy śledzie i mieszamy. Najlepsze po kilku godzinach, jak trochę się przegryzą. Można dodać również zielony groszek.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin