10 oczyszczonych z ości, wymoczonych filetów ze śledzi ze skórą ,
2 cebule ,
1 ogórek kiszony ,
1 oczyszczona z gniazda nasiennego czerwona papryka ,
1/2 łyżeczki majonezu ,
1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy ,
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
zalewa:
2/3 szklanki octu ,
10 ziaren pieprzu ,
1 liść laurowy ,
2 łyżeczki ziaren gorczycy ,
1/2 łyżki oliwy ,
1/2 łyżeczki cukru ,
1/2 łyżeczki sól
Cebule obrać, przekroić na pół pokroić w półplasterki, ogórek - w słupki, a papryki - w paski. Musztardę wymieszać z majonezem. Śledzie ułożyć skórą do spodu i każdy filet posmarować musztardą. Pośrodku położyć kawałek ogórka, papryki i cebuli. Bardzo ciasno zwijać, poczynając od ogona. Rolmopsy spiąć wykałaczką i ułożyć w słoju. Przygotować zalewę: cebulę obrać i pokroić w plastry, paprykę oczyścić i umyć. Ocet zagotować z 2/3 szklanki wody, z dodatkiem pieprzu, cebuli, liścia laurowego, gorczycy, cukru i soli. Następnie przecedzić i ostudzić wlać, wymieszać i zalać marynatą rolmopsy. Pozostawić w chłodzie co najmniej na 3-4 dni. Gotowe rolmopsy wyjąć z marynaty, osączyć, ułożyć na półmisku, posypać ziarnkami gorczycy oraz szczypiorkiem. Podawać jako zimną przekąskę lub z ziemniakami z wody jako postne danie obiadowe.
robaczek_1976