Rolmopsy.doc

(26 KB) Pobierz

Rolmopsy


10 oczyszczonych z ości, wymoczonych filetów ze śledzi ze skórą ,

2 cebule ,

1 ogórek kiszony ,

1 oczyszczona z gniazda nasiennego czerwona papryka ,

1/2 łyżeczki majonezu ,

1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy ,

2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,

zalewa:

2/3 szklanki octu ,

10 ziaren pieprzu ,

1 liść laurowy ,

2 łyżeczki ziaren gorczycy ,

1/2 łyżki oliwy ,

1/2 łyżeczki cukru ,

1/2 łyżeczki sól

 

 

Cebule obrać, przekroić na pół pokroić w półplasterki, ogórek - w słupki, a papryki - w paski. Musztardę wymieszać z majonezem. Śledzie ułożyć skórą do spodu i każdy filet posmarować musztardą. Pośrodku położyć kawałek ogórka, papryki i cebuli. Bardzo ciasno zwijać, poczynając od ogona. Rolmopsy spiąć wykałaczką i ułożyć w słoju. Przygotować zalewę: cebulę obrać i pokroić w plastry, paprykę oczyścić i umyć. Ocet zagotować z 2/3 szklanki wody, z dodatkiem pieprzu, cebuli, liścia laurowego, gorczycy, cukru i soli. Następnie przecedzić i ostudzić wlać, wymieszać i zalać marynatą rolmopsy. Pozostawić w chłodzie co najmniej na 3-4 dni. Gotowe rolmopsy wyjąć z marynaty, osączyć, ułożyć na półmisku, posypać ziarnkami gorczycy oraz szczypiorkiem. Podawać jako zimną przekąskę lub z ziemniakami z wody jako postne danie obiadowe.


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin