Zadania z biologii matura.doc

(302 KB) Pobierz
Zadanie 3

Zadanie 3. (1 pkt)

Osteoporoza to choroba objawiająca się demineralizacją kości powodującą ich łamliwość.

W procesach przebudowy kości uczestniczą dwa rodzaje komórek: osteoblasty (komórki

kościotwórcze) i osteoklasty (komórki kościogubne). Do osteoporozy dochodzi wtedy,

gdy jedne z tych komórek są bardziej aktywne niż drugie.

Na podstawie tekstu, podaj nazwę rodzaju komórek, których zwiększona aktywność

w organizmie może doprowadzić do osteoporozy.

......................................................................................................................................................

Zadanie 4. (1 pkt)

Poniżej przedstawiono charakterystykę jednego z elementów morfotycznych krwi człowieka.

Są to wysoce wyspecjalizowane, krótko żyjące komórki, o kształcie dwuwklęsłych krążków.

Po procesie dojrzewania nie mają jądra komórkowego. Biorą udział w transporcie tlenu z płuc

do tkanek.

Zaznacz prawidłową odpowiedź.

Powyższa charakterystyka odnosi się do

A. płytek krwi.

B. limfocytów.

C. monocytów.

D. erytrocytów.

Zadanie 5. (2 pkt)

Krew człowieka składa się z osocza i elementów morfotycznych, które można podzielić

na trzy podstawowe rodzaje.

a) Podaj nazwę rodzaju komórek krwi, do którego należą limfocyty.

......................................................................................................................................................

b) Określ rolę limfocytów w organizmie człowieka.

......................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

Zadanie 6. (2 pkt)

Na diagramach przedstawiono zawartość limfocytów T we krwi dwóch osób: osoby zdrowej

i chorej na AIDS.

Na podstawie analizy diagramów określ dwie zmiany, które zachodzą we krwi osoby

chorej w porównaniu z osobą zdrową.

1. ..................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

2. ..................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

Zadanie 7. (2 pkt)

Różne badania prowadzone na całym świecie potwierdzają związek między rodzajem diety

a zapadalnością na chorobę wieńcową.

W tabeli zestawiono wyniki przeprowadzonych badań.

Miejsce

Udział kalorii

pochodzących

z tłuszczów w diecie [%]

Główne źródło tłuszczu

w diecie

Zapadalność na chorobę

wieńcową [na 10 tys.

mieszkańców w ciągu 10 lat]

Japonia 10 ryby 500

Finlandia 38 masło, mięso, nabiał 3 000

Kreta 40 oliwa 200

Na podstawie analizy przedstawionych danych sformułuj dwa wnioski dotyczące

wpływu rodzaju spożywanego tłuszczu na zapadalność na chorobę wieńcową.

1. ..................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

2. ..................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

Zadanie 8. (2 pkt)

W proponowanych zasadach zdrowego żywienia wskazywane są najczęściej grupy

pokarmów, które należy spożywać i określana jest liczba posiłków w ciągu dnia. Posiłki

powinny zawierać w odpowiednich proporcjach wszystkie niezbędne do życia człowieka

składniki odżywcze czyli białka, węglowodany, tłuszcze i witaminy.

Podstawę wielu zaleceń żywieniowych i codziennej diety stanowią produkty zbożowe

(np. płatki, kasze, pieczywo pełnoziarniste) lub ziemniaki.

Podaj nazwę składnika odżywczego, którego największą ilość zawierają produkty

zbożowe i ziemniaki oraz określ jego rolę dla organizmu człowieka.

......................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

Zadanie 9. (2 pkt)

Przy produkcji masła, margaryny lub oleju zwykle dodawane są witaminy A i E.

a) Uzasadnij, że jest to korzystna dla organizmu człowieka forma podawania obu tych

witamin.

......................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

b) Spośród poniższych informacji zaznacz zdanie trafnie określające główną rolę

witaminy A w organizmie człowieka.

A. Pełni rolę ważnego przeciwutleniacza podwyższając odporność organizmu.

B. Warunkuje prawidłowe widzenie o zmierzchu lub przy słabym świetle.

C. Odpowiada za prawidłowy stan kości i zębów.

D. Warunkuje prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi.

Poniższe informacje wykorzystaj do rozwiązania zadań nr 10 i 11.

W tabeli przedstawiono normy zapotrzebowania na białko, czyli ilość białka, jaka powinna

znajdować się w żywności spożywanej przez osoby w różnym wieku (w gramach na 1 kg

masy ciała człowieka w ciągu doby).

Wiek (w latach) Ilość białka (w g / 1 kg masy ciała / dobę)

3 1,3

5 1,2

15 1,0

17 0,9

25 0,8

Zadanie 10. (2 pkt)

Podane w tabeli dane przedstaw w postaci diagramu słupkowego.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zadanie11. (1 pkt)

Sformułuj zależność wynikającą z analizy powyższych danych.

......................................................................................................................................................

Zadanie 12. (1 pkt)

Wyjaśnij, dlaczego ustalone normy zapotrzebowania na białko u dzieci są wyraźnie inne

niż u osób dorosłych.

......................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

Zadanie 13. (3 pkt)

Poniżej przedstawiono etapy trawienia białek w organizmie człowieka.

A. ..................................................... pepsyna

B. ..................................................... trypsyna, chymotrypsyna

C. ..................................................... karboksypeptydazy, aminopeptydazy

Wpisz, w odpowiednie miejsca etapów A, B i C, nazwy odcinków przewodu

pokarmowego, w których działają wymienione enzymy.

Zadanie 14. (2 pkt)

Jednym z zadań współczesnej medycyny klinicznej jest walka ze szczepami bakterii opornych

na działanie antybiotyków.

Zaznacz wśród podanych niżej przykładów dwa takie zachowania człowieka,

które przyczyniają się do powstawania szczepów opornych na antybiotyki.

A. Spożywanie jogurtów zawierających żywe kultury bakterii.

B. Nieprzestrzeganie higieny osobistej.

C. Nie zawsze uzasadnione stosowanie antybiotyków.

D. Dodawanie antybiotyków do pasz zwierząt hodowlanych.

E. Stosowanie leków podnoszących naturalną odporność organizmu.

Zadanie 15. (3 pkt)

Wydzieliny i płyny ustrojowe człowieka mogą mieć różny odczyn.

a) Wpisz dla każdej z poniższych wydzielin jej charakterystyczny odczyn (kwaśny,

obojętny lub zasadowy):

1. sok trzustkowy .................................... 2. sok żołądkowy .......................................

b) Wyjaśnij znaczenie, jakie dla funkcjonowania układu pokarmowego ma

występowanie różnych odczynów soku trzustkowego i żołądkowego.

......................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

Zadanie 16. (2 pkt)

Na poniższym schemacie przedstawiono przemiany węglowodanów w wątrobie człowieka.

Podaj, która z przemian oznaczonych od 1 do 3 powinna zachodzić podczas stosowania

diety:

a) ubogiej w węglowodany ...............

b) bogatej w węglowodany, których ilość przez dłuższy czas przekraczała dzienne

zapotrzebowanie energetyczne ...............

Zadanie 17. (1 pkt)

W komórkach organizmu człowieka pozyskiwanie energii może zachodzić w wyniku

tlenowego lub beztlenowego (fermentacji mlekowej) rozkładu związków organicznych.

Wśród niżej wymienionych elementów budowy ciała człowieka (od A do E) zaznacz

tylko ten, w którym może zachodzić zarówno oddychanie tlenowe, jak i fermentacja

mlekowa.

A. Mózg

B. Mięsień szkieletowy

C. Nerka

D. Żołądek

E. Serce

Zadanie 18. (1 pkt)

W organizmie człowieka glikogen występuje w dwóch różnych miejscach: w wątrobie

i w mięśniach szkieletowych.

Przedstaw rolę glikogenu występującego w mięśniach szkieletowych.

......................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

GLIKOGEN 1 GLUKOZA  2 GLIKOGEN

KWASY TŁUSZCZOWE

3

TŁUSZCZE

Podaj, która z przemian oznaczonych od 1 do 3 powinna zachodzić podczas stosowania

diety:

a) ubogiej w węglowodany ...............

b) bogatej w węglowodany, których ilość przez dłuższy czas przekraczała dzienne

zapotrzebowanie energetyczne ...............

Zadanie 17. (1 pkt)

W komórkach organizmu człowieka pozyskiwanie energii może zachodzić w wyniku

tlenowego lub beztlenowego (fermentacji mlekowej) rozkładu związków organicznych.

Wśród niżej wymienionych elementów budowy ciała człowieka (od A do E) zaznacz

tylko ten, w którym może zachodzić zarówno oddychanie tlenowe, jak i fermentacja

mlekowa.

A. Mózg

B. Mięsień szkieletowy

Zadanie 19. (2 pkt)

Za utrzymanie właściwego poziomu glukozy we krwi odpowiadają dwa hormony wydzielane

przez trzustkę. Zbyt wysoki poziom glukozy we krwi pobudza wydzielanie przez trzustkę

insuliny, która powoduje syntezę glikogenu w wątrobie. Przeciwnie do insuliny działa

glukagon, który przy niskim poziomie glukozy we krwi rozkłada glikogen w wątrobie.

Do krwi uwalniana jest wtedy glukoza, która podnosi poziom tego cukru we krwi.

Na podstawie analizy tekstu uzupełnij poniższy schemat tak, aby poprawnie ilustrował

regulację poziomu glukozy we krwi.

.................................

poziom glukozy we krwi

synteza

glikogenu

w wątrobie

...................................

poziom glukozy we krwi

rozkład

glikogenu

w wątrobie

TRZUSTKA

TRZUSTKA

..............................

(hormon)

..............................

(hormon)

Zadanie 20. (1 pkt)

Przewodzenie impulsów nerwowych odbywa się zawsze w jednym kierunku – od dendrytów

do neurytu (aksonu).

Na rysunku przedstawiono schematycznie trzy neurony (A, B i C).

Narysuj wzdłuż każdego neurytu (aksonu), w neuronach A, B i C po jednej strzałce

ilustrującej kierunek przepływu impulsu nerwowego.

Zadanie 21. (1 pkt)

Rozwijająca się transplantologia napotyka na poważne problemy związane z odrzucaniem

przeszczepionych organów. Aby zmniejszyć agresję immunologiczną organizmu

po przeszczepie podaje się pacjentowi środki farmakologiczne obniżające zdolności obronne

jego organizmu.

Na podstawie powyższych informacji uzasadnij konieczność ograniczania w szpitalach

odwiedzin pacjentów będących po transplantacjach.

......................................................................................................................................................

......................................................................................................................................................

Poniższe informacje wykorzystaj do rozwiązania zadań nr 22 i 23.

Na rysunku przedstawiono fragment procesu translacji.

 

Zadanie22(1 pkt)

Podaj nazwę aminokwasu, który zostanie przyłączony w miejscu A (wykorzystaj

załączoną tabelę z fragmentem kodu genetycznego).

......................................................................................................................................................

Zadanie 23. (3 pkt)

Wypełniając poniższą tabelę, podaj nazwy kwasów nukleinowych oznaczonych

na rysunku, jako I i II oraz określ rolę każdego z nich w procesie biosyntezy białka.

Nazwa kwasu nukleinowego Rola kwasu nukleinowego w biosyntezie białka

I.

 

II.

 

Tabela z fragmentem

kodu genetycznego:

kodon aminokwas

UAC tyrozyna

UAU tyrozyna

UAA stop

UAG stop

AUG metionina

AUA izoleucyna

AUC izoleucyna

Zadanie 24. (1 pkt)

Niektóre choroby genetyczne u ludzi można zdiagnozować już w pierwszych dniach życia

dziecka.

Podaj przykład takiej choroby genetycznej człowieka, której objawy mogą być

łagodzone dzięki zastosowaniu specjalnie dobranej diety, o ile ta choroba zostanie

odpowiednio wcześnie rozpoznana.

......................................................................................................................................................

Zadanie 25. (2 pkt)

U człowieka grupy krwi warunkowane są przez 3 allele. Allele ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin