· 12 sztuk Connelloni
· 4 łyżki oleju
· 1 cebula
· 1 ząbek czosnku
· 1 pęczek natki pietruszki
· 250 g mięsa mielonego
· 1 łyżka mąki
· 4 łyżki Rosołu wołowego
· 50 g sera pikantnego
· 50 g bułki tartej
· oregano, bazylia, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
· 2 Sosy Italia Sycylijskie
· 20 g masła
· 1 jajko
Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i podsmażyć razem. Mieszając dodawać stopniowo mąkę, po czym całość rozcieńczyć rosołem. Przyprawić do smaku ziołami i gotować około 15 min. Odstawić do ostudzenia. Wymieszać farsz z bułką tartą, połową sera i jajkiem, po czym napełnić nim nie ugotowane Connelloni. Wysmarować formę masłem, ułożyć Connelloni z farszem, polać sosem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Posypać serem i wiórkami masła. Danie należy piec pod przykryciem około 40 min. w temp. 200ºC;. Smacznego!!!
· Jarzynka
· 300 g boczku wędzonego
· 7 ząbków czosnku
· 1 szklanka śmietany
· 400 g tartego sera parmezan
· 400 g makaronu farfalle (kokardki)
· pieprz
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać czosnek i smażyć krótko, żeby nie stał się gorzki. Dodać śmietanę i gotować około 2 min. Dodać pół porcji parmezanu aby zagęstnić sos, oraz Jarzynkę i pieprz do smaku. Gorący sos wymieszać z ugotowanym makaronem. Następnie wlać jajko wymieszane z drugą częścią parmezanu i wymieszać. Podawać z białym włoskim winem.
· 1 Sos Italia sycylijski
· Ziarenka Smaku
· 100 g pieczarek
· 2 papryki (zielona i czerwona)
· 1 mała puszka pomidorów
· 0,5 puszki kukurydzy
· 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
· 1 puszka czerwonej fasoli
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· chilli, papryka ostra, pieprz
Na oliwie z oliwek smażymy pokrojoną cebulę i mięso. Osobno smażymy pieczarki. Łączymy pieczarki z mięsem, dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz puszkę pokrojonych pomidorów. Dusimy. Gdy woda wyparuje dolewamy wino, dodajemy kukurydzę. Na koniec wlewamy sos sycylijski pikantny Winiary, przyprawiamy ziarenkami smaku, pieprzem, chilli, ostrą papryką i dodajemy puszkę czerwonej fasoli. Podajemy z bagietką i białym winem.
· 1 Sos pomidorowy
· 1 łyżka Jarzynki
· 2 cukinie
· 1 bułka
· 300 g mielonej wołowiny (może być gotowana)
· 2 łyżki oleju
Cukinie umyć. Przekroić wzdłuż. Wydrążyć pestki. Bułkę namoczyć, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać. Mięso i cebulę smażyć ok. 10 min na 1 łyżce oleju. Połączyć z bułką i jajkiem. Doprawić Jarzynką. Farszem napełnić cukinie. Naczynie żaroodporne natłuścić pozostałą częścią oleju, ułożyć cukinie. Sos pomidorowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Cukinię polać sosem. Zapiekać 15 min. w temp. 200ºC.
· 1 Sos pieczarkowy
· 2 cukinie po 300 g
· 3 łyżki oleju
· 1 mała cebula
· 1 filet z kurczaka
· 1 czerstwa bułka
· 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
· 50 g startego żółtego sera
· sól, pieprz
Cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć, pozostawić około 0,5 cm, posmarować olejem. Cebulę obrać, posiekać. Filet pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso i miąższ cukini, podsmażyć, ostudzić. Następnie dodać pokrojoną bułkę, jajko, natkę pietruszki i Sos pieczarkowy (proszek). Doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić połówki cukini, posypać serem. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec 25-30 minut.
· 1 łyżeczka Rosółu z kury
· 400 g cielęciny
· 2 łyżki mąki
· 2 cebule
· 2 pomidory
· 1 łyżeczka soku z cytryny
· 1 banan
· sól, pieprz, curry
Mięso pokroić w cienkie paski, posypać pieprzem i obtoczyć w 1 łyżce mąki. Smażyć na rozgrzanym oleju 10 minut. Cebulę oczyścić i pokroić w paski. Dodać cebulę, pozostałą mąkę, Rosół, curry, sok z cytryny oraz 1 szklankę wody. Całość dokładnie wymieszać i dusić około 5 minut. Pomidory pokroić w ósemki, banana w plasterki. Połączyć z sosem pod koniec duszenia.
· 1 kg filetów z indyka
· 1 łyżeczka musztardy
· Farsz:
· 400 g pieczarek
· 2 łyżki masła
· bułka tarta
· olej do smażenia
Mięso zmielić, doprawić Jarzynką, musztardą i pieprzem. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebule obrać, posiekać. Podsmażyć na maśle, ostudzić. Mięso mielone rozkładać wzdłuż dłoni i nakładać farsz, formować w cygara. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Podawać z ziemniakami i surówką.
Wiola66666