Connelloni z nadzieniem mięsnym.doc

(34 KB) Pobierz
Connelloni z nadzieniem mięsnym

Connelloni z nadzieniem mięsnym

·         12 sztuk Connelloni

·         4 łyżki oleju

·         1 cebula

·         1 ząbek czosnku

·         1 pęczek natki pietruszki

·         250 g mięsa mielonego

·         1 łyżka mąki

·         4 łyżki Rosołu wołowego

·         50 g sera pikantnego

·         50 g bułki tartej

·         oregano, bazylia, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

·         2 Sosy Italia Sycylijskie

·         20 g masła

·         1 jajko

Sposób przyrządzania

Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i podsmażyć razem. Mieszając dodawać stopniowo mąkę, po czym całość rozcieńczyć rosołem. Przyprawić do smaku ziołami i gotować około 15 min. Odstawić do ostudzenia. Wymieszać farsz z bułką tartą, połową sera i jajkiem, po czym napełnić nim nie ugotowane Connelloni. Wysmarować formę masłem, ułożyć Connelloni z farszem, polać sosem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Posypać serem i wiórkami masła. Danie należy piec pod przykryciem około 40 min. w temp. 200ºC;. Smacznego!!!

Carbonara farfalle

·         Jarzynka

·         300 g boczku wędzonego

·         7 ząbków czosnku

·         1 szklanka śmietany

·         400 g tartego sera parmezan

·         400 g makaronu farfalle (kokardki)

·         1 jajko

·         pieprz

Sposób przyrządzania

Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać czosnek i smażyć krótko, żeby nie stał się gorzki. Dodać śmietanę i gotować około 2 min. Dodać pół porcji parmezanu aby zagęstnić sos, oraz Jarzynkę i pieprz do smaku. Gorący sos wymieszać z ugotowanym makaronem. Następnie wlać jajko wymieszane z drugą częścią parmezanu i wymieszać. Podawać z białym włoskim winem.

 

Chilli con carne po mojemu

·         1 Sos Italia sycylijski

·         Ziarenka Smaku

·         1 cebula

·         100 g pieczarek

·         250 g mięsa mielonego

·         2 papryki (zielona i czerwona)

·         1 mała puszka pomidorów

·         0,5 puszki kukurydzy

·         0,5 szklanki białego wytrawnego wina

·         1 puszka czerwonej fasoli

·         1 łyżka oliwy z oliwek

·         chilli, papryka ostra, pieprz

Sposób przyrządzania

Na oliwie z oliwek smażymy pokrojoną cebulę i mięso. Osobno smażymy pieczarki. Łączymy pieczarki z mięsem, dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz puszkę pokrojonych pomidorów. Dusimy. Gdy woda wyparuje dolewamy wino, dodajemy kukurydzę. Na koniec wlewamy sos sycylijski pikantny Winiary, przyprawiamy ziarenkami smaku, pieprzem, chilli, ostrą papryką i dodajemy puszkę czerwonej fasoli. Podajemy z bagietką i białym winem.

Cukinia faszerowana mięsem

·         1 Sos pomidorowy

·         1 łyżka Jarzynki

·         2 cukinie

·         1 bułka

·         300 g mielonej wołowiny (może być gotowana)

·         1 jajko

·         2 łyżki oleju

Sposób przyrządzania

Cukinie umyć. Przekroić wzdłuż. Wydrążyć pestki. Bułkę namoczyć, odcisnąć. Cebulę drobno posiekać. Mięso i cebulę smażyć ok. 10 min na 1 łyżce oleju. Połączyć z bułką i jajkiem. Doprawić Jarzynką. Farszem napełnić cukinie. Naczynie żaroodporne natłuścić pozostałą częścią oleju, ułożyć cukinie. Sos pomidorowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Cukinię polać sosem. Zapiekać 15 min. w temp. 200ºC.

Cukinia faszerowana

·         1 Sos pieczarkowy

·         2 cukinie po 300 g

·         3 łyżki oleju

·         1 mała cebula

·         1 filet z kurczaka

·         1 jajko

·         1 czerstwa bułka

·         1 łyżka posiekanej natki pietruszki

·         50 g startego żółtego sera

·         sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć, pozostawić około 0,5 cm, posmarować olejem. Cebulę obrać, posiekać. Filet pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso i miąższ cukini, podsmażyć, ostudzić. Następnie dodać pokrojoną bułkę, jajko, natkę pietruszki i Sos pieczarkowy (proszek). Doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić połówki cukini, posypać serem. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec 25-30 minut.

Cielęcina po azjatycku

·         1 łyżeczka Rosółu z kury

·         400 g cielęciny

·         2 łyżki mąki

·         2 łyżki oleju

·         2 cebule

·         2 pomidory

·         1 łyżeczka soku z cytryny

·         1 banan

·         sól, pieprz, curry

Sposób przyrządzania

Mięso pokroić w cienkie paski, posypać pieprzem i obtoczyć w 1 łyżce mąki. Smażyć na rozgrzanym oleju 10 minut. Cebulę oczyścić i pokroić w paski. Dodać cebulę, pozostałą mąkę, Rosół, curry, sok z cytryny oraz 1 szklankę wody. Całość dokładnie wymieszać i dusić około 5 minut. Pomidory pokroić w ósemki, banana w plasterki. Połączyć z sosem pod koniec duszenia.

Cygara z indyka

·         Jarzynka

·         1 kg filetów z indyka

·         1 łyżeczka musztardy

·         pieprz

·         Farsz:

·         400 g pieczarek

·         1 cebula

·         2 łyżki masła

·         bułka tarta

·         olej do smażenia

Sposób przyrządzania

Mięso zmielić, doprawić Jarzynką, musztardą i pieprzem. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebule obrać, posiekać. Podsmażyć na maśle, ostudzić. Mięso mielone rozkładać wzdłuż dłoni i nakładać farsz, formować w cygara. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Podawać z ziemniakami i surówką.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin