Kurczak po meksykańsku.doc

(21 KB) Pobierz
Kurczak po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku

 

·         1 pierś z kurczaka

·         puszka czerwonej fasoli

·         mieszanka warzywna (marchew, groszek, kukurydza)

·         sól, pieprz, vegeta, mąka, olej

 

 

Pierś z kurczaka pokroić na kawałki około 2-3cm, oprószyć solą, pieprzem i vegeta i odstawić na 15 minut. Następnie oprószyć mąką i podsmażyć na oleju. Można potem dodać odrobinę wody i poddusić. Następnie dodać fasolkę a po 5-10 minutach resztę warzyw.
Najlepsze z ryżem.

 

 

Krokiety meksykańskie

 

 

 


Ciasto naleśnikowe: 
2,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2 l mleka
szczypta soli
tluszcz do smażenia

Nadzienie:
10 cienkich parówek
10 dag żółtego sera
15 dag pieczarek
mała cebula
5 dag topionego masła


ewentualnie: 1 jajko, bułka tarta do obtoczenia,
tluszcz do obsmażenia

 

Przygotować ciasto naleśnikowe (jeżeli jest za gęste, dolać wody) i usmażyć 10 naleśników. Na każdy położyć 1parówkę, rozcinając ją wzdłuż, ale nie do końca (jak książkę), w rozcięcie włożyć uprzednio usmażone (drobno pokrojone) pieczarki i cebulę, pasemko żółtego sera, lekko posolić i popieprzyć. Zwinąć naleśniki jak krokiety, jak ktoś lubi, to obtoczyć w roztrzepanym z małą ilością wody jajku, bułce tartej i smażyć na tłuszczu z obu stron, na złocisty kolor. Ułożyć w podłużnym żaroodpornym naczyniu, polać po wierzchu roztopionym masłem i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Podając, polać sosem "meksykańskim" i posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.

Sos meksykański:

szklankę mleka zagotować, dodać dwa serki topione, szczyptę słodkiej papryki i płaską łyżeczkę granulowanego czosnku. Ciągle mieszając (serki musza się rozpuścić), na małym ogniu doprowadzić do wrzenia

Najlepiej smakują z surówką z kapusty pekińskiej.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin