· 1 kg bakłażanów
· 600 g mielonej jagnięciny
· 5 łyżek bułki tartej
· 2 łyżki masła
· 3 jaja
· pieprz czarny mielony
· 4 łyżki oleju
· 5 łyżek wytrawnego wermutu
· 500 g pomidorów
· 2 łyżki mąki
· sól
· 1 łyżeczka oregano
· 2 cebule
· łyżka cukru
· 100 g utartego sera gouda
· 1/4 l mleka
· pieprz biały mielon
Bakłażany obrać, pokroić na grube plastry, posolić i odstawić na godzinę. Następnie opłukać z soli i soku, osuszyć i usmażyć z obu stron, dodając 2 łyżki oleju. Cebulę zetrzeć na tarce, wymieszać z mięsem mielonym i przysmażyć na pozostałym oleju. Do mięsa dodać wermut, 1/2 filiżanki wody, wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. W żaroodpornej formie układać na przemian warstwami: plastry bakłażanów, masę mięsną i tarty ser. Ostatnią warstwę powinno stanowić mięso obłożone plastrami pomidorów. Z pozostałych składników przygotować sos i zalać nim zapiekankę. Piec w piekarniku około 1 godziny.
Wiola66666