Grecka zapiekanka z bakłażanów.doc

(21 KB) Pobierz
Grecka zapiekanka z bakłażanów

Grecka zapiekanka z bakłażanów

 

·         1 kg bakłażanów

·         600 g mielonej jagnięciny

·         5 łyżek bułki tartej

·         2 łyżki masła

·         3 jaja

·         pieprz czarny mielony

·         4 łyżki oleju

·         5 łyżek wytrawnego wermutu

·         500 g pomidorów

·         2 łyżki mąki

·         sól

·         1 łyżeczka oregano

·         2 cebule

·         łyżka cukru

·         100 g utartego sera gouda

·         1/4 l mleka

·         pieprz biały mielon

 

Bakłażany obrać, pokroić na grube plastry, posolić i odstawić na godzinę. Następnie opłukać z soli i soku, osuszyć i usmażyć z obu stron, dodając 2 łyżki oleju. Cebulę zetrzeć na tarce, wymieszać z mięsem mielonym i przysmażyć na pozostałym oleju. Do mięsa dodać wermut, 1/2 filiżanki wody, wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. W żaroodpornej formie układać na przemian warstwami: plastry bakłażanów, masę mięsną i tarty ser. Ostatnią warstwę powinno stanowić mięso obłożone plastrami pomidorów. Z pozostałych składników przygotować sos i zalać nim zapiekankę. Piec w piekarniku około 1 godziny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin