Ryby.pdf

(204 KB) Pobierz
Dorsz zapiekany z boczkiem
Dor apiekany bockiemč4 ilety dora ( każdy o wade 200 g ),
cebula,
50 g. pieczarek,
pcek natki,
2 łyżki mała,
2 szczypty pieprzu,
1/2 łyżecki oli,
2 szczypty suszonego tymianku,
2 łyżki mąki iemniacanej,
listek laurowy,
1/2 litra mleka,
4 cienkie plastry boczku,
3 łyżki bułki tartej
Cebul obrad i drobno pokroid Piecarki ocycid i
pokroid w platerki Umytą natk drobno poiekad
Cebul i gryby podmażyd na male pre 5 minut
Prełożyd do żaroodpornej ormy
Filety umyd w imnej wodie, ouyd na cierecce i
ułożyd na piecarkach Poypad natką Pryprawid olą,
pieprem i tymiankiem, dodad litek laurowy
Mleko agotowad Mąk iemniacaną wymiead 3
łyżkami wody i wlad do gotującego i mleka Miead,
aż powtanie gty o oem polad ryby, prykryd i
apiekad pre 10 minut w rogranym do 175 t C
piekarniku.
Bocek podmażyd Ryby opruyd tartą bułką, obłożyd
platrami bocku i wytko apiekad w piekarniku jece
przez 10 minut.
, Karp z pieczarkami.karp o wadze ok. 2 kg.,
łyżka oku cytryny,
łyżecka ou worceter,
50 g mąki,
30 g łoniny,
20 g. cebuli,
10 dag. pieczarek,
łyżka poiekanej natki,
2 łyżki białego, wytrawnego wina (niekoniecnie),
1/4 l. bulionu z kostki,
biały piepr,
ól,
łyżka mąki (do agcenia ou),
2 łyżki mietany,
50 g mała do mażenia
Karpia ocycid, wypatroyd, umyd Odkroid głow i
ogon Pokroid na dwonki Każdy poolid i obtocyd w
mące
Kawałki ryby umażyd na male jednej tronyNatpnie
prewrócid je na drugą tron i wtawid do piekarnika
nagrzanego do temp.150 st. C. Piec 10-15 minut.
łonin i obraną cebul pokroid w kotk Piecarki
ocycid
Wyjąd ryb, prełożyd ją na nagrany półmiek, prykryd
W oie pootałym po pieceniu ryby podmażyd
łonin i cebul Dodad poiekaną natk i piecarki
Zalad białym winem, dodad bulion i chwil pogotowad
Pryprawid okiem cytryny, pieprem i oem worceter,
duid ok 5 minut o agcid mąką Zagotowad Na
koocu dodad mietan
ledie po cygaoku6 ledi,
500 ml mietany,
mały łoik grybków marynowanych,
cebula,
2-3 jajka na twardo,
2-3 jabłka,
kilka ogórków kionych lub konerwowych,
ól,
pieprz.
Wymocone ledie rociąd, wyiletowad i pokroid w małe
dwonki Grybki, jajka, ogórki, cebul poiekad Jabłka
obrad, uunąd gniada naienne i pokroid w kotk
Wytkie kładniki wymiead e mietaną, poolid,
popiepryd Polad ledie, cd dwonków można ułożyd
na wierzchu. Piklingi w majoneieŠ2 piklingi (około 40 dag)
Piklingi obrad e kóry, prepołowid, ocycid oci
i ułożyd na półmiku
SOS:
2/3 szklanki majonezu,
1/2 pcka koperku,
2 jajka,
1/2 łyżecki cukru,
ól,
Koperek umyd, jajka ugotowad na twardo, otudid i obrad
Oba kładniki drobno poiekad, wymiead majoneem,
doprawid olą i cukrem
Ryby polad oem Podawad białym piecywem
ledie rutu050 dag wieżych ledi,
sok z 1/2 cytryny,
3-4 łyżki oliwy,
ól i piepr,
ledie ocycid, odiletowad i wypłukad kropid okiem
cytryny, poolid, popiepryd i pomarowad oliwą
Ułożyd na rucie w gorącym piekarniku i piec około
20 minut Podawad piecywem lub pieconymi
ziemniakami.
Krem norweski.925-30 dag olonych ledi,
10 dag wdonego bocku,
1 cebula (15 dag),
pieprz,
ledie mocyd 5-6 godin, ocycid, odiletowad i drobno
poiekad Tak amo poiekad bocek ora obraną
cebul kładniki połącyd, dodad piepr i wymiead
Krem norweki dokonale nadaje i do kanapek
z razowego chleba. Korki matieów25-30 dag matieów (ilety),
5 dag liwek octu (mogą byd również wieże i uone),
1 mały por,
1/2 cytryny,
1/2 łyżecki cytej wódki,
2 łyżki majoneu,
Filety mocyd w wodie 2-3 godiny, natpnie opłukad
i oącyd wieże liwki umyd, prekroid wdłuż na pół,
uunąd petki liwki uone bepetek namocyd w
wodie wódką Por ocycid, umyd i pokroid
w piercionki liwki owinąd iletami i piąd wykałacką
Korki ułożyd na półmiku, udekorowad porem i polad
majoneem, poprekładad półplaterkami cytryny
Podawad piecywem
ledie iekaneµ30 dag olonych ledi,
1 cebula(15 dag),
2 jajka,
1 cytryna,
1 łyżecka oliwy,
pieprz,
ledie mocyd 3-4 godiny, a natpnie ocycid, djąd
kór, odiletowad i drobno poiekad
Cebul obrad, bardo drobno pokroid, wymiead e
lediami Doprawid okiem cytryny, oliwą i pieprem
Jajka ugotowad na twardo, obrad, pokroid na dwiartki
ledie prybrad cątkami jajek i platerkami cytryny
Podawad jako prytawk Filety w mietanieu50 dag iletów w oliwie (2 tacki),
1 jabłko,
2-3 cebule (15-20 dag),
2 ogórki kione lub konerwowe,
1 klanka mietany,
cukier, ól, piepr,
Jabłko umyd, obrad, ocycid gniada naiennego
i pokroid w koteck Cebul obrad, opłukad i pokroid
tak jak jabłko Ogórki obrad i pokroid w kotk Wystkie
kładniki wymiead e mietaną i doprawid cukrem,
pieprem i olą Filety umyd, pokroid na paki o er 2 cm
i połącyd e mietaną Jeżeli ma to byd danie obiadowe,
podawad gorącymi iemniakami Jeżeli akąka ,
ułożyd paecki ledi na półmiku i alad mietaną
dodatkami Podawad piecywem
Karp w arym oieo1 karp(2,5 kg),
2 marchewki,
1 pietruszka,
20 dag. selera,
3-4 cebule,
1/2 łyżecki imbiru,
10 ziaren pieprzu,
gałąki natki pietruki do prybrania
Karpia okrobad łuak, prawid i umyd Odciąd głow,
płetwy i ogon Z głowy uunąd krela i ocy Ryb
pokroid na dwonka Warywa okrobad i umyd Pokroid
na mnieje kawałki i włożyd do garnka Wlad 2 l wrątku,
dodad łeb ryby i obrane cebule Gotowad ok20 min,
a natpnie dodad imbir i piepr ora dwonka ryby
i gotowad jece 40 min na bardo małym ogniu
Precedony wywar karpia można również podad jako
cytą up rybną Gorącą ryb wyjąd wywaru, oącyd,
prełożyd na półmiek Polad arym oem (prepiy -
oy) Prybrad migdałami i natką pietruki Ryba po gdaokuˇ60 dag ryby (karpia lub
sandacza)
8 dag łoniny lub wdonego bocku,
3 dag mała,
60 dag iemniaków,
cebula,
trąk marynowanej papryki,
pomidor,
pół klanki mietany,
łyżka mąki,
ól i pieprz,
Ryb umyd, odiletowad, ponacinad i napikowad
platerkami łoniny lub bocku Rondel lub nacynie
żaroodporne wymarowad małem, wyłożyd platrami
ugotowanych iemniaków, ułożyd ryb, obrany e kórki
i pokrojony w óemki pomidor ora paecki papryki,
pryprawid olą i pieprem, polad lekko rotopionym
małem i wtawid do gorącego piekarnika na 40 minut
W połowie piecenia potraw alad kwaną mietaną
romieaną mąką Podawad pikantną urówką Ryba po marynarkup50 dag iletów
dorsza lub morszczuka,
Zgłoś jeśli naruszono regulamin