Tort Sachera.doc

(22 KB) Pobierz
Tort Sachera

Tort Sachera

 

Składniki:

·         200 g (2 tabliczki) gorzkiej czekolady (ja używam tej z 90% kakao)

·         180 g. masła o temp. pokojowej

·         180 g. cukru

·         8 jaj (oddzielnie żółtka i białka)

·         200 g. przesianej mąki tortowej

·         20 g. mączki ziemniaczanej

·         100 g. obranych i zmielonych migdałów

·         szczypta soli

·         masło i bułka tarta do formy

·         450 g. zmiksowanych na gładko konfitur morelowych

·         210 g. czekolady deserowej

·         125 ml. b. gorącej (ale nie wrzącej) wody

·         125 g. cukru

 

Sposób wykonania:

 

Ciasto:

Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.

W międzyczasie utrzeć masło ze 120 g. cukru na puszystą masę. Po jednym dodawać żółtka (uważać, żeby masa się nie zwarzyła!).

Do masy maślanej dodać obie mąki, mielone migdały i rozpuszczoną czekoladę.

Białka ubić z 60 g. cukru na b. sztywno (piana nie powinna wypadać z odwróconej miski), delikatnie wymieszać z masą czekoladową.

Piec w średniej wielkości tortownicy w temp. 180*C przez 75-85 min (przez pierwsze 30 min. nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie!)

Ciasto przestudzić, wyjąć z tortownicy. Przeciąć na 2 blaty (polecam numer z nitką).

Jeżeli ciasto jest zbyt suche (tzn. za długo było w piekarniku), można nasączyć je wodą wymieszaną z cukrem i rumem.

Połową konfitur przełożyć blaty, resztą posmarować wierzch i boki ciasta. Zostawić na parę godzin (najlepiej na noc) do przeschnięcia.

 

Polewa:

Czekoladę deserową rozpuścić z cukrem w 125 ml. gorącej wody. Gotować 5-10 minut na małym ogniu (do zgęstnienia). Przestudzić. Polewą posmarować wierzch i boki tortu. Zostawić do zastygnięcia.

 

Doskonałe z niezbyt słodką, ubitą śmietanką i kawą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin