Faworki Skladniki: 2 szklanki maki 2 lyzki miekiego masla 1/3 szklanka smietany 1 jajko 2 zoltka 1 lyzka octu 1 lyzka rumu 2 lyzki cukru 0,5 lyzeczki sol 2 lyzki cukru Wykonanie: Jajka i zoltka utrzec na puszysta piane, ubijajac dalej dodawac powoli ocet, rum, sol, cukier i smietane. Nastepnie dodac maslo dalej ubijajac. Na sam koniec dodac make i dalej ubijac. Kiedy ciasto zrobi sie juz twarde wyciagnac z miski i krotko ciasto wyrobic na stolincy az ciasto bedzie odchodzic od reki i bedzie takie blyszczace. Ciasto odstawic do lodowki na okolo 15-20 min. Teraz tylko po kawalku odrywac ciasto i rozwalkowac na cienkie placki. Kroic na paski o dlugosci 4-5 cm w kazdym zrobic naciecie i przez nie przelozyc jeden koniec paska. Rozgrzac tluszcz wkladac faworki i piec na zloty kolor-faworki pieka sie bardzo szybko. Po upieczeniu wyciagam je i ukladam na papierowym reczniku do odciagniecia tluszcz po upieczeniu wszystkich faworkow posypuje je cukrem pudrem. Smacznego
rreenegat