Składniki Przepis * 6 soczystych gruszek( średnio dojrzałych)* 1 łyżka koniaku* tabliczka dobrej czekolady mlecznej* 1 łyżka masła* 1 szklanka cukru* 1 szklanka wodyBita śmietana* 1 szklanka śmietany kremówki* 2 łyżeczki cukru pudru* 1/2 łyzeczki cukru waniliowego Gruszki obrać ze skórki ,przekroić w zdłuż, usunąć gniazda nasienne i ugotować w syropie z cukru i wody. Osączyć je na sicie i ostudzić. Czekoladę rozpuścić z masłem w garnuszku w kąpieli wodnej. Po przestudzeniu dodać koniak i wymieszać.Gruszki oblać zastygającą czekoladą, a następnie przełożyć na talerzyki deserowe i wstawić do lodówki. Po zastygnięciu czekolady udekorować bitą śmietaną.Smietanę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy.
rreenegat