TRUSKAWKOWA.doc

(20 KB) Pobierz
TRUSKAWKOWA

TRUSKAWKOWA
1kg dojrzałych truskawek,25 dag cukru, 0.5 l spirytusu, 1 limeta 
Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać, oczyścić na bibule, włożyć do słoika, przesypując cukrem I odstawić na jedna godz., aby puściły sok. Następnie wlać  spirytus zmieszany z 1/2 szklanki wody,  zamknąć szczelnie słój delikatnie nim poruszając, wymieszać składniki. Nalewkę odstawić na 5-6 tyg. Potem zlać alk. Znad owoców do butelki. Limetę wyszorować namydloną  szczoteczką I opłukać gorącą wodą. Z połowy owocu ściąć cienko skórkę ( bez albedo). Z całej limety wycisnąć sok, przelać przez sitko I wraz ze skórką dodać do nalewki. Starannie wymieszać  i odstawić na dalsze dwa tyg. do sklarowania,  a następnie zlać I przefiltrować. Nalewka powinna  dojrzewać co najmniej trzy  miesiące.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin