Sałatka tatarska.rtf

(6 KB) Pobierz
Sa³atka tatarska

Sałatka tatarska

 

Składniki na 6 porcji:

4 filety śledziowe

10-12 marynowanych pieczarek

1-2 marynowane czerwone papryki

kilka korniszonów

duża cebula

puszka filetów helskich

sok i skórka otarta z cytryny

2-3 łki oliwy

2 jaja ugotowane na twardo

2-3 łki posiekanego szczypiorku

cukier

pieprz

pieprz cayenne

 

Umyte i osuszone filety śledziowe, osączone pieczarki i paprykę pokrój w kostkę. Korniszony pokrój w plasterki, filety anchois w cienkie paseczki, a obraną cebulę w kostkę. Całość skrop sokiem i posyp skórką z cytryny. Połącz wszystkie składniki sałatki, posyp pieprzem, cukrem i pieprzem cayenne. Następnie polej oliwą, wymieszaj, przykryj i odstaw do schłodzenia.

 

Przed podaniem posyp posiekanymi żółtkami i szczypiorkiem, udekoruj pokrojonymi w cienkie plasterki białkami jaj i paskami czerwonej papryki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin