Dla ilu osób:Dla trzech
· ogórki 3 szt
· sól 5 łyżek
· chili w proszku 6 łyżek
· woda 1/2 szklanki
· cebula dymka 2 szt
· czosnek 2 ząbki
· cebula 1 szt
· cukier 1 łyżka
· sól 1 łyżeczka
Oczyścić ogórki nacierając je solą. Pociąć w 6 cm kawałki, zrobić głębokie nacięcie na wzdłuż każdego kawałka tak żeby końcówka kawałka była nieprzecięta. Posypać ogórki solą, odstawić na kilka godzin.Wymieszać składniki na pastę chili plus woda. Dodać posiekane dymki, czosnek, cebulę, cukier i łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszać. Przy pomocy łyżeczki lub pałeczek włożyć trochę nadzienia do nacięć. Położyć ogórki w misce przykryć każdy pozostałym nadzieniem. Odstawić do chłodnego zacienionego miejsca na 1 dzień. Gotowe kim-chi z ogórków powinno zostać zjedzone w przeciągu 1 tygodnia kiedy jest jeszcze chrupkie.
bomaszko