Cappuccino na zimno
2 szklanki mleka w proszku 3 serki homogenizowane waniliowe 25 dag margaryny ½ szklanki cukru 2-3 opakowania okrągłych biszkoptów (ok. 30 dag) 1 żółtko 3 galaretki pomarańczowe 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Sposób wykonania:
W półtorej szklanki gorącej wody rozpuścić 1 galaretkę i ostudzić. Następnie nasączać biszkopty w tej galaretce i kłaść jeden obok drugiego na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm.
Margarynę, cukier i żółtko utrzeć na pulchną masę, następnie dodawać bardzo powoli -aby masa się nie zważyła- serki homogenizowane, mleko w proszku, rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody i ostudzoną kawę, cały czas ucierając. Pod koniec dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w ½ szklanki gorącej wody. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na biszkopty.
Gdy masa zgęstnieje ponownie nasączyć biszkopty w galaretce i kłaść na masę jeden obok drugiego. Ciasto włożyć na ½ godziny do lodówki.
Dwie galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, a gdy zacznie tężeć polać ciasto. Schłodzić. Najlepiej podawać następnego dnia.
Porada:
Kąpiel wodna - jeżeli masa nam się zważy to miskę z tą masą można położyć na np. mniejszym garnku z wrzącą lub powoli gotująca się wodą, ale miska z masą nie powinna dotykać wrzącej wody, czyli tej wody nie powinno być za dużo - tak około pół garnka. I nad taką "kąpielą wodną" zwaną też "nad parą" ubija się dalej zważony krem.
Atena80