Biała Dama
Składniki:Spód biszkoptowy (upiec wg własnego przepisu lub kupić gotowy). - 350-400g sera śmietankowego,- 1 szklanka cukru-pudru,- 2 galaretki cytrynowe,v - 0,5 l śmietany kremówki,- do polania wierzchu można użyć gorzkiej czekolady lub galaretki o dowolnym smaku. Ser utrzeć z cukrem-pudrem (końcówkami do ubijania)mikserem. Dodać 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 1 szklance wody (wystudzone) i dobrze wymieszać. Na końcu ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt. Masę polać rozpuszczoną czekoladą lub dowolną galaretką. Wstawić do lodówki do wychłodzenia.
W przypadku polania masy serowej galaretką, można pod galaretkę wyłożyć pokrojone w plasterki banany (lub inne owoce).
Biała dama II
Składniki:- 0,5 litra śmietanki tortowej (36%),- 2 serki homogenizowane waniliowe,- 2 łyżki żelatyny,- 1 puszka ananasów w plastrach,- 1 galaretka ananasowa,- 1 paczka okrągłych biszkoptów. Tortownicę wykładamy biszkoptami nasączonymi w mleku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niej serki i żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Odsączamy ananasy, 4 plastry zostawiamy do dekoracji, a resztę kroimy na małe kawałki i wrzucamy do masy i delikatnie mieszamy, następnie masę wylewamy na biszkopty, dekorujemy wierzch plastrami ananasów i wstawiamy do lodówki. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, a po wystudzeniu wylewamy na ciasto i wstawiamy ponownie do lodówki do momentu aż galaretka stężeje.
Uwagi:Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale ja takie lubię :) jeśli ktoś woli słodsze zawsze może dosypać kilka łyżek cukru pudru do masy.
Atena80