LASAGNE.doc

(19 KB) Pobierz
LASAGNE

LASAGNE

 

 

Przygotować 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego

-         przesmażyć na patelni

-         dodać 1 puszkę pomidorów bez skóry

-         przyprawić do smaku

 

Sos beszamelowy (osobna patelnia)

-         1 łyżkę masła

-         1 łyżkę mąki (obydwie rzeczy rozpuścić na patelni)

-         dolewać mleko około 1,5 szklanki ciągle mieszając aż zgęstnieje i odstawić

 

Przygotować 30-35 dag sera żółtego (ostry), zetrzeć na tarce lub plastry.

Układać w naczyniu żaroodpornym na przemian: (Pierwsza warstwa!) mięso, płat lasagne (suchy), sos beszamelowy, ser / druga warstwa i każda następna – płat, sos, mięso, ser aż do wyczerpania składników. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. W odkrytym naczyniu.

 

 

SMACZNEGO !

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin