Lucyna Galik
· Na biszkopt:
· 5 jaj
· 160g cukru
· 80g przesianej mąki
· sok cytryny
· Na ciemną masę:
· 50g zblanszowanych migdałów
· 250g mascarpone
· 100g ciemnej czekolady
· Na białą masę:
· 100g białej czekolady
· 500g malin
· 100ml dobrego likieru do nasączenia ciasta
· cukier puder i kakao do posypania
· miska o pojemności ok 1,75l
· 1. Piekarnik rozgrzej do 220 C/ 205°C z termoobiegiem/ termostat gazowy 7.Utrzyj żółtka z połową cukru i dodaj ciut soku z cytryny. Białka ubij na sztywno, dodaj porcjami resztę cukru cały czas ubijając. Wymieszaj pianę z ubitymi żółtkami, dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. Przełóż na blachę (ok 35 cm x 40cm) wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj równo. Piecz około 8 minut. Wyłóż na kratkę, przykryj wilgotną ściereczką i zostaw do ostygnięcia.
· 2. Miskę wyłóż najpierw folią spożywczą potem biszkoptem i na końcu skrop go likierem. Zachowaj skrawki ciasta do zrobienia dna kopuły. Podpraż i posiekaj migdały. Ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszaj z mascarpone i migdałami. Masę rozsmaruj równą warstwą na cieście w misce. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj z mascarpone i malinami i przełóż do wnętrza ciasta. Przykryj skrawkami ciasta skrop je likierem. Miskę zawiń ciasno w folię spożywczą i wstaw do schłodzenia.
· 3. Przed podaniem, wyłóż zuccotto na półmisek, zdejmij folię spożywczą i posyp na przemian kakao i cukrem pudrem.
oliwkowo