Ciasto czekoladowe ZUCOTTO.doc

(44 KB) Pobierz
Ciasto czekoladowe „Zucotto"

Ciasto czekoladowe „Zucotto"

Lucyna Galik

 

Ciasto czekoladowe „Zucotto"

 

Składniki

·         Na biszkopt:

·         5 jaj

·         160g cukru

·         80g przesianej mąki

·         sok cytryny

·         Na ciemną masę:

·         50g zblanszowanych migdałów

·         250g mascarpone

·         100g ciemnej czekolady

·         Na białą masę:

·         250g mascarpone

·         100g białej czekolady

·         500g malin

·         100ml dobrego likieru do nasączenia ciasta

·         cukier puder i kakao do posypania

·         miska o pojemności ok 1,75l

Etapy przygotowania

·         1. Piekarnik rozgrzej do 220 C/ 205°C z termoobiegiem/ termostat gazowy 7.Utrzyj żółtka z połową cukru i dodaj ciut soku z cytryny. Białka ubij na sztywno, dodaj porcjami resztę cukru cały czas ubijając. Wymieszaj pianę z ubitymi żółtkami, dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. Przełóż na blachę (ok 35 cm x 40cm) wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj równo. Piecz około 8 minut. Wyłóż na kratkę, przykryj wilgotną ściereczką i zostaw do ostygnięcia.

·         2. Miskę wyłóż najpierw folią spożywczą potem biszkoptem i na końcu skrop go likierem. Zachowaj skrawki ciasta do zrobienia dna kopuły. Podpraż i posiekaj migdały. Ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszaj z mascarpone i migdałami. Masę rozsmaruj równą warstwą na cieście w misce. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj z mascarpone i malinami i przełóż do wnętrza ciasta. Przykryj skrawkami ciasta skrop je likierem. Miskę zawiń ciasno w folię spożywczą i wstaw do schłodzenia.

·         3. Przed podaniem, wyłóż zuccotto na półmisek, zdejmij folię spożywczą i posyp na przemian kakao i cukrem pudrem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin