Składniki:
2 średnie wypatroszone karpie
8 łyżek masła
1 cebula
25 dag pieczarek
1 łyżka posiekanej natki
2 szklanki bułki (np. kajzerki okrojonej ze skórki) pokrojonej w kostkę
3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki roztartego suszonego tymianku
1/2 szklanki mąki
2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Posiekaj cebulę, podsmaż (5 minut) na połowie rozgrzanego masła, często mieszając (ogień nie może być za duży).
Dodaj umyte, pokrojone grzyby i smaż dalsze 5 minut. Dodaj natkę. bułkę, sól, pieprz i roztarty tymianek. Oczyszczone i opłukane ryby nadziej przygotowanym farszem i zaszyj bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami.
Obtocz w mące. smaż do zrumienienia z obu stron na pozostałym maśle. Następnie luźno zawiń każdą rybę w folię aluminiową, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut w temp. 180 st. C.
Rozwiń ryby z folii i piecz jeszcze przez 5-7 minut aby się ładnie przyrumieniły. Karpie udekoruj kawałkami cytryny i skrop odrobiną cytrynowego soku.
Możesz podawać ze świeżą chałką posmarowaną masłem.
Mimi101074