Sztuczny marcepan.doc

(283 KB) Pobierz
Sztuczny marcepan

Sztuczny marcepan

 

Składniki

 

1/4 litra wody 
12  dag masła lub margaryny
1/4 kg mąki pszennej
1 kg cukru pudru 
1 olejek migdałowe

 

Wodę z tłuszczem zagotować, dodać przesianą mąkę.

Mieszać drewnianą łyżką, cały czas gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i od łyżki.

Masę zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

Do zimnej dodać dokładnie przesiany cukier puder i olejek migdałowy. W połowie dosypywanie cukru marcepan zrobi się rzadki, nalezy nadal dosypywać aż zrobi się plastyczny
 
Dobrze wyrobić

 

Marcepan można barwić ,  najlepiej barwnikami w proszku lub w paście

Gotowy marcepan przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć.

W taki sposób może być długo przechowywany.


Marcepan świetnie nadaje się do lepienia różnego rodzaju ozdób.

   

Jeśli chcemy  okryć nim tort należy rozwałkować go na papierze do pieczenia a następnie za jego pomocą przenieść na tort .

Wierzch tortu nie może być posmarowany bitą śmietaną   bo rozpuści marcepan.
Należy go posmarować masą na bazie masła.

Można wycinać z marcepanu  rożnego rodzaju kształty za pomocą foremek i przykleić do tortu .

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin