Bułeczki z cebulą i serem .doc

(26 KB) Pobierz
Ślimaczki z ciasta francuskiego

Bułeczki z cebulką i serem żółtym

 

Składniki

·         pół szklanki letniego mleka

·         1 łyżka cukru

·         2 łyżeczki soli

·         3 łyżki miękkiego lub roztopionego masła

·         1,5 szklanki letniej wody

·         1 duża łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych

·         3 średnie cebule, (drobniutko pokrojone i podsmażone, mogą być zmielone)

·         5,5 szklanki mąki pszennej

Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i masło. Drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn), umieścić w dużej misce, dodać płyny i cebulkę. Zagnieść ciasto gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dosypać więcej mąki (do pół szklanki). Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić, podzielić na około 12 bułeczek. Uformować bułeczki, położyć na blaszce (wcześniej wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia). Przykryć, odstawić do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki można naciąć. Posypać żółtym serem.
Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin