Świderki z papryką i suszonymi pomidorami.doc

(75 KB) Pobierz
Świderki z papryką i suszonymi pomidorami

Świderki z papryką i suszonymi pomidorami

 

 

 

składniki

·         400 g makaronu świderki

·         1 duża żółta papryka

·         1 duża czerwona papryka

·         5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin

·         2 drobno posiekane szalotki

·         1 drobno posiekany ząbek czosnku

·         1 łyżeczka sproszkowanej papryki chili

·         1/2 szklanki wywaru z warzyw

·         1/2 szklanki osączonych z oliwy i posiekanych pomidorów suszonych na słońcu

·         2 łyżki opłukanych z zalewy i osączonych kaparów

·         2 łyżki octu balsamicznego

·         sól

·         2 łyżki posiekanego świeżego oregano do dekoracji

Sposób przygotowania

1.      Nagrzewamy piekarnik. Wkładamy paprykę do żaroodpornego naczynia i pieczemy 30 minut, aż zmięknie. Odstawiamy, studzimy przez 10 minut, a następnie obieramy ze skórki, oczyszczamy z nasion i siekamy.

2.      Rozgrzewamy połowę oliwy na patelni o pogrubionym dnie i dodajemy szalotki. Smażymy 5 minut, aż zmiękną. Dodajemy czosnek, chili oraz 2 łyżki wywaru, gotujemy 5 minut. Dokładamy paprykę i suszone pomidory, gotujemy kolejne 10 minut, wlewając wywar, gdy sos stanie się za gęsty. Dodajemy kapary i ocet, mieszamy i podgrzewamy jeszcze 1 minutę.

3.      Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedzamy i mieszamy z resztą oliwy. Wykładamy sos, mieszamy i podajemy lekko przestudzone i udekorowane oregano.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin