· 400 g makaronu świderki
· 1 duża żółta papryka
· 1 duża czerwona papryka
· 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
· 2 drobno posiekane szalotki
· 1 drobno posiekany ząbek czosnku
· 1 łyżeczka sproszkowanej papryki chili
· 1/2 szklanki wywaru z warzyw
· 1/2 szklanki osączonych z oliwy i posiekanych pomidorów suszonych na słońcu
· 2 łyżki opłukanych z zalewy i osączonych kaparów
· 2 łyżki octu balsamicznego
· sól
· 2 łyżki posiekanego świeżego oregano do dekoracji
1. Nagrzewamy piekarnik. Wkładamy paprykę do żaroodpornego naczynia i pieczemy 30 minut, aż zmięknie. Odstawiamy, studzimy przez 10 minut, a następnie obieramy ze skórki, oczyszczamy z nasion i siekamy.
2. Rozgrzewamy połowę oliwy na patelni o pogrubionym dnie i dodajemy szalotki. Smażymy 5 minut, aż zmiękną. Dodajemy czosnek, chili oraz 2 łyżki wywaru, gotujemy 5 minut. Dokładamy paprykę i suszone pomidory, gotujemy kolejne 10 minut, wlewając wywar, gdy sos stanie się za gęsty. Dodajemy kapary i ocet, mieszamy i podgrzewamy jeszcze 1 minutę.
3. Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedzamy i mieszamy z resztą oliwy. Wykładamy sos, mieszamy i podajemy lekko przestudzone i udekorowane oregano.
barbarello