· 700 g świeżych pierożków tortellini z szynką i serem można zastąpić makaronem uszka
· 6 łyżek masła
· 1 drobno posiekany ząbek czosnku
· 20 drobno posiekanych świeżych listków szałwii
· sól
· czarny pieprz
· 6 łyżek świeżo startego parmezanu plus odrobina do posypania
1. Wkładamy masło, czosnek i szałwię do rondelka o pogrubionym dnie i podgrzewamy na małym ogniu 1-2 minuty, aż masło się roztopi. Przyprawiamy pieprzem.
2. Gotujemy pierożki w dużej ilości osolonej wody, aż będą al dente. Odcedzamy i jedną trzecią przekładamy do ogrzanej salaterki.
3. Mieszamy z 1 łyżką sosu i 2 łyżkami parmezanu.
4. Powtarzamy tę czynność, aż wszystkie pierożki, sos i parmezan będą wymieszane. Podajemy z parmezanem do posypania.
barbarello