Girandole z krewetki, łososia i soli
Składniki: • 6 krewetek • 150 g filetów z soli • 200 g filetów z łososia • 12 liści szpinakuSos: • 1/2 szklanki białego wina • 1/2 cebuli • 2 łyżki masła • 2 łyżki oliwy • koperekDodatki (dowolnie): 1 szklanka ugotowanego ryżu z podsmażonym na maśle szpinakiem, doprawionym solą i pieprzem, tarty parmezan Wykonanie:
· Umyć krewetki i filety z ryb, osuszyć, zdjąć pancerze z krewetek, pozostawiając ogonki, doprawić solą i pieprzem. Filety ryb pokroić na cienkie płaty i delikatnie rozbić plastikową łyżką na carpaccio. Układać kolejno po 2 liście szpinaku, krewetkę, łososia i solę. Zwijać roladki i spinać wykałaczkami.
· Przygotować wąski rondelek z przykrywką, taki aby zmieściły się w nim wszystkie roladki ułożone pionowo jedna koło drugiej. Rozpuścić w nim masło, dodać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać wino, odparować połowę płynu. Ułożyć roladki, posypać koperkiem i przykryć. Dusić około 10 minut na średnim ogniu aż krewetki i ryby się ugotują. Jeśli sos jest za gęsty, wyjąć roladki i go odparować. Girandole podawać same na przystawkę lub z gotowanym ryżem np. ze szpinakiem na danie główne.
barbarello