Girandole z krewetki łososia i soli.doc

(175 KB) Pobierz
Girandole z krewetki, łososia i soli

Girandole z krewetki, łososia i soli

Składniki:

6 krewetek
150 g filetów z soli
200 g filetów z łososia
12 liści szpinaku

Sos:

1/2 szklanki białego wina
1/2 cebuli
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
koperek

Dodatki (dowolnie): 1 szklanka ugotowanego ryżu z podsmażonym na maśle szpinakiem, doprawionym solą i pieprzem, tarty parmezan

Wykonanie:

·         Umyć krewetki i filety z ryb, osuszyć, zdjąć pancerze z krewetek, pozostawiając ogonki, doprawić solą i pieprzem. Filety ryb pokroić na cienkie płaty i delikatnie rozbić plastikową łyżką na carpaccio. Układać kolejno po 2 liście szpinaku, krewetkę, łososia i solę. Zwijać roladki i spinać wykałaczkami.

·         Przygotować wąski rondelek z przykrywką, taki aby zmieściły się w nim wszystkie roladki ułożone pionowo jedna koło drugiej. Rozpuścić w nim masło, dodać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać wino, odparować połowę płynu. Ułożyć roladki, posypać koperkiem i przykryć. Dusić około 10 minut na średnim ogniu aż krewetki i ryby się ugotują. Jeśli sos jest za gęsty, wyjąć roladki i go odparować. Girandole podawać same na przystawkę lub z gotowanym ryżem np. ze szpinakiem na danie główne.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin