Domowy makaron razowy z krewetkami i chilli.doc

(131 KB) Pobierz
Domowy makaron razowy z krewetkami i chilli

Domowy makaron razowy z krewetkami i chilli
z kolendrą i bazylią

Składniki, 2 porcje:
2 porcje makaronu razowego przygotowanego zgodnie z przepisem poniżej
1/4 szklanki oliwy z oliwek
12 krewetek tygrysich (obranych, z ogonkami)
2 ząbki czosnku, drobno posiekane w kosteczkę
1/2 długiej czerwonej papryczki pepperoni, posiekanej w kosteczkę
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
garść listków świeżej kolendry
garść listków świeżej bazylii
tarty parmezan

Makaron:
250 g mąki pszennej razowej
2 małe jajka
1 żółtko
1 łyżeczka soli


Wykonanie:

·         Przygotować makaron z mąki razowej według przepisu poniżej. Ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z 1 łyżką oliwy i trzymać w cieple.

·         Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni i włożyć krewetki (mrożone należy wcześniej rozmrozić i osuszyć), następnie dodać czosnek, papryczkę pepperoni, doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć przez około 3 - 4 minuty, aż czosnek i papryczka lekko się zrumienią a krewetki będą usmażone i miękkie.

·         Na patelnię z krewetkami włożyć makaron, wlać resztę oliwy, dodać świeżą kolendrę i bazylię, wymieszać i podgrzać. Doprawić solą oraz pieprzem, rozłożyć na talerze i posypać tartym parmezanem.

Domowy makaron razowy:

Połączyć mąkę, jajka, żółtko i sól. Zagnieść ciasto, formując składniki w kulę (rękami lub mieszadłem miksera). Zawinąć ciasto w ściereczkę i zostawić na 1 godzinę aby odpoczęło i stało się elastyczne. Rozwałkować bardzo cienko i pociąć na 0,5 cm paski (najlepiej przepuścić ciasto przez odpowiednie nakładki miksera, najpierw przez "wałkowarkę", następnie "wycinarkę" do makaronu). Jeśli ciasto będzie się kleiło, można podsypać trochę mąki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin