Łosoś: • 1 duże dzwonko świeżego łososia, około 300 g • 2 łyżki oliwy z oliwek • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz Mash z ziemniaków: • 400 g ziemniaków • 50 g masła • 100 ml śmietanki kremówki • sól, biały pieprz Szpinak:• 3 garście świeżego szpinaku o małych liściach • 3 łyżki oliwy z oliwek • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprzDo serwowania: 2 ćwiartki cytryny, sól, pieprz, śmietankaWykonanie:
· Łosoś: Umyć, osuszyć i wyjąć ości. Oprószyć solą i pieprzem, wysmarować oliwą. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować przez 2-3 minuty z każdej strony. Uważać, aby nie przesuszyć łososia, musi być miękki w środku i chrupiący z zewnątrz.
· Mash z ziemniaków: Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i od razu dokładnie utłuc na jednolitą i gładką masę (za pomocą praski do ziemniaków), stopniowo dodawać masło i śmietankę. Doprawić solą i białym pieprzem.
· Szpinak: Umyć, dokładnie osuszyć i włożyć na patelnię, doprawić solą i pieprzem, wlać oliwę i chwilę mieszając lekko podsmażać. Jak tylko szpinak zwiędnie, patelnię zdjąć z ognia, szpinak odcisnąć, a pozostały płyn z patelni wylać.
· Talerze podgrzać (np. w gorącej wodzie i trzymać pod ściereczką), ułożyć porcję ziemniaków, starając się nadać im ładny kształt, na wierzch położyć szpinak i po połowie dzwonka łososia. Talerz skropić śmietanką, tworząc kleksy lub strumień dookoła potrawy. Posypać solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z cząstką cytryny.
barbarello