Mintaj zapiekany80 dag mintaja (morszczuka, halibuta),2 duże cebule czerwone,2 łyżki mąki, łyżka soku z cytryny,3-4 łyżki oleju,łyżka masła,szklanka śmietany,jajo,po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii, tymianku, i startegorozmarynu,natka pietruszki lub koperek,szczypta cukru,sól,pieprz.Filety skropić sokiem z cytryny, lekko posypać solą i zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Drobno posiekane cebule zeszklić na oleju. Filety obtoczyć w mące, usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć warstwą cebuli, na niej ułożyć filety, opruszyć solą i pieprzem. Śmietanę dokładnie rozmieszać z jajem, dodać zioła, cukier, wymieszać, zalać rybę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 min. Zapieczoną rybę posypać posiekaną zieleniną. Podawać z pieczarkami, ziemniakami i surówką z marchwi i selera.
barbarello