Ryba gotowana po rosyjskuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.1 sum, sandacz lub szczupak wagi ok. 1 kg,10 swiezych prawdziwkow,2 marchwie,2 pietruszki,5 pomidorow,4 ogorki malosolne,200 g oliwek zielonych i czarnych,3 lyzki kaparow,2 lyzki masla,1/2 cytryne pokrojonej w cienkie plasterki,1/2 peczka siekanej zielonej pietruszki,3 liscie laurowe,1 lyzeczka cukru,sol, pieprz.1. Rybe sprawic, starannie umyc i pokroic w dzwonka. Ulozyc w rynience do gotowania ryb, zalac 1,5 l osolonej wody. Dodac umyte i oczyszczone grzyby, zagotowac, po czym gotowac na wolnym ogniu 25 min.2. Marchew i pietruszke obrac, umyc, pokroic w slupki i podsmazyc na 1 lyzcemasla przez 5 min. Wyjac, osaczyc, zalac niewielka iloscia wody i gotowac10 min.3. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorek, wypestkowac, pokroic na malekawalki i zasmazac 6-7 min na reszcie masla, nastepnie przefasowac przezsito.4. Ogorki obrac, wypestkowac i pokroic w platki. Zalac niewielka iloscia wrzatku i gotowac 15 min. Grzyby wyjac z bulionu, w ktorym gotuje sie ryba i pokroic w male kawalki.5. Ugotowane: marchew, pietruszke i ogorki polaczyc z grzybami. Dodac przesmazone pomidory i kapary. Zalac 500 ml bulionu z gotowania ryby. Doprawic sola, pieprzem i cukrem. Tak uzyskany sos wymieszac.6. Rybe ulozyc na polmisku, polac sosem i podac przybrana plasterkami cytryny,oliwkami i siekana zielona pietruszka.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 36.
barbarello