Bulion z suszonych grzybów z pierożkami.docx

(136 KB) Pobierz

Bulion z suszonych grzybów z pierożkami

Składniki

 

Bulion:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

10 - 15 dag suszonych grzybów

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 kostka rosołowa

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por)

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 cebula

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1-2 małe ząbki czosnku

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

kawałek mięsa z kością (wołowina, wieprzowina, drób - najlepiej każdego po kawalku)

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

ziele angielskie

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

liście laurowe

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

sól, pieprz

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Pierożki:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

Ciasto:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1/2 kg mąki pszennej

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 jajka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1/2 płaskiej łyżeczki soli

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

ok. 3/4 szklanki letniej wody

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1/4 szklanki mleka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

Farsz:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

30-35 dag mięsa gotowanego i zmielonego

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 cebula

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

tłuszcz

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

sól, pieprz

               

Bulion:http://gotowanie.onet.pl/0

1.http://gotowanie.onet.pl/0Grzyby umyć, zalać przegotowana i przestudzoną wodą, zostawić na noc. Następnego dnia grzyby ugotować.http://gotowanie.onet.pl/0

2.http://gotowanie.onet.pl/0Mięso oczyścić, zalać zimną wodą i doprowadzić do zagotowania, zebrać szumowiny, dodać włoszczyznę, sól, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe (latem dodać nać selera i pietruszki) i cebulę przypieczona na płycie.http://gotowanie.onet.pl/0

3.http://gotowanie.onet.pl/0Gotować rosół na wolnym ogniu (rosół mocno gotowany staje się mętny). Gdy mięso jest miękkie, przecedzić rosół i doprawić.http://gotowanie.onet.pl/0

4.http://gotowanie.onet.pl/0Do bulionu dodać wywar z ugotowanych grzybów. Do zupy można włożyć kilka grzybków pokrojonych w paski lub zmielonych w maszynce.http://gotowanie.onet.pl/0

5.http://gotowanie.onet.pl/0Bulion można przyrządzić kostki rosołowej.http://gotowanie.onet.pl/0

 

Pierożki:http://gotowanie.onet.pl/0

1.http://gotowanie.onet.pl/0Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Zaparzyć ciasto, wlewając w dołek gotujące mleko i mieszać widelcem, Dodać resztę składników i wyrobić ciasto - ma być wolne.http://gotowanie.onet.pl/0

2.http://gotowanie.onet.pl/0Farsz: Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać do mięsa, wymieszać i doprawić. Jeżeli mięso jest za suche, to można dodać odrobinę wywaru.http://gotowanie.onet.pl/0http://gotowanie.onet.pl/0http://gotowanie.onet.pl/0

3.http://gotowanie.onet.pl/0Ciasto rozwałkować, zrobić radełkiem małe kwadraciki, nakładać farsz i zlepiać pierożki. Pierożki gotować w osolonej wodzie, po wypłynięciu jeszcze chwilkę gotować, wyjąć sitkiem, wyłożyć do wazy lub na talerz, zalać gorącym bulionem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin