Kulebiak ze słodką kapustą i grzybami w kruchym cieście.docx

(83 KB) Pobierz

Kulebiak ze słodką kapustą w kruchym cieście

 

Składniki na 4 porcje

 

http://gotowanie.onet.pl/0

Ciasto:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

300 g mąki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

150 g masła

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 żółtka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2-3 łyżki śmietany

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

sól

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

Farsz:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

800 g słodkiej kapusty

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 duża cebula

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

60 g masła

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

60 g suszonych grzybów

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 jajka na twardo

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

sól, pieprz

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

20 g do przygotowania formy

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 jajko do posmarowania kulebiaka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

masła do polania kulebiaka

                   

Etapy przygotowania


http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Przygotować kruche ciasto: Mąkę wymieszać z solą, posiekać w mące masło. Dodać żółtka i tyle śmietany, żeby dało się zagnieść ciasto. Zawinąć w ściereczkę lub przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Ugotować grzyby (ok 50 minut) w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić i pokroić na paseczki. Kapustę pokroić na ćwiartki i gotować przez 10-15 minut w osolonej wodzie, następnie wyjąć, odcisnąć i posiekać. Cebulę przesmażyć na złoty kolor. Wymieszać kapustę z cebulą, grzybami, posiekanymi jajami, dodać sól i pieprz.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Ciasto rozwałkować na 2 owalne placki grubości 5 milimetrów. Nieco mniejszy z nich włożyć do formy, położyć na nim farsz, nakryć drugim plackiem i dobrze zlepić rogi. Z resztek ciasta zrobić dekorację. Posmarować jajkiem.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

4.

http://gotowanie.onet.pl/0

http://m.onet.pl/_m/b9fe3aa7c6ec7e464fc818efbaa8ce87,3,12.jpg

http://gotowanie.onet.pl/0

Piec ok 30 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać gorący, polany stopionym masłem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin