Sajgonki z boczniakami.docx

(129 KB) Pobierz

        Sajgonki z boczniakami

Składniki


http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

12 płatów papieru ryżowego

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

pół kg boczniaków

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

puszka kukurydzy

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 kiszone ogórki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

10 dag wędzonego boczku

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 mniejsza cebula

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

pęczek koperku

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

4 łyżki tartego żółtego sera

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

sos sojowy

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

olej do smażenia

            

Etapy przygotowania


http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Boczek kroimy w kosteczkę. Boczniaki po oczyszczeniu w paseczki. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, tak samo postępujemy z obraną cebulą. Kukurydzę osączamy. Koperek siekamy.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Boczek wrzucamy na patelnię i wytapiamy, dodajemy boczniaki, smażymy dalej. Na koniec dołączamy ogórki i kukurydzę, a po kilku minutkach cebulę, której już nie dusimy (ma być surowa) i posiekany koperek. Mieszamy, doprawiamy sosem sojowym (lub też magii - płynną przyprawą) i solą.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Płaty ryżowe polewamy szybko ciepłą wodą i rozkładamy na deseczce, by zmiękły (uważać z nadmiarem wody, papier może rozmoknąć). Nakładamy po łyżce farszu i zwijamy płaty podobnie jak gołąbki czy naleśniki na krokiety.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

4.

http://gotowanie.onet.pl/0

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy sajgonki, rumienimy lekko z jednej strony, delikatnie przewracamy, posypujemy startym serem i jak zacznie się rozpuszczać, danie gotowe jest do spożycia.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

5.

http://gotowanie.onet.pl/0

Rozkładamy na talerze i podajemy np. z surówką z kapusty pekińskiej i ogórka kiszonego.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin