Lasagne po włosku.doc

(21 KB) Pobierz
Lasagne po włosku

Lasagne po włosku

 

Składniki:
 12 płatów lasagne
 40 dag. mielonego mięsa
 2 cebule
 20 dag. żółtego sera
 oliwa z oliwek
 2 łyżki masła
 ząbek czosnku
 puszka pomidorów
 przyprawy/oregano, bazylia, sól, pieprz/.
 Sos beszamelowy:
 2 łyżki masła
 200 ml. zimnego mleka
 4 łyżki mąki
 sol

 

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Włożyć mięso i smażyć , aż się zrumieni. Dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem 30 minut, a potem bez przykrycia jeszcze 10 minut. Sos roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Wlewać powoli mleko i mieszać ,aż sos zgęstnieje. Doprawić. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć warstwy: płat lasagne, potem mięso, starty ser, warstwa sosu i przykryć płatem. Płat z wierzchu posmarować sosem i posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku 30 minut w temp. 180 stopni. Udekorować bazylią.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin