Lasagne po włosku
Składniki:• 12 płatów lasagne• 40 dag. mielonego mięsa• 2 cebule• 20 dag. żółtego sera• oliwa z oliwek• 2 łyżki masła• ząbek czosnku• puszka pomidorów• przyprawy/oregano, bazylia, sól, pieprz/.• Sos beszamelowy:• 2 łyżki masła• 200 ml. zimnego mleka• 4 łyżki mąki• sol
Przygotowanie:Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Włożyć mięso i smażyć , aż się zrumieni. Dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem 30 minut, a potem bez przykrycia jeszcze 10 minut. Sos roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Wlewać powoli mleko i mieszać ,aż sos zgęstnieje. Doprawić. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć warstwy: płat lasagne, potem mięso, starty ser, warstwa sosu i przykryć płatem. Płat z wierzchu posmarować sosem i posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku 30 minut w temp. 180 stopni. Udekorować bazylią.
barbarello