Lasagne zapiekane na zielono
Składniki:• 1 ząbek czosnku• 1 cebula• 3 łyżki oliwy• 600 g mieszanego mięsa mielonego• 250 ml bulionu• 1 puszka pomidorów• 30 g masła• 30 g mąki• 500 ml mleka• gałka muszkatołowa• 250g mozzarelli• tłuszcz• 80 g startego parmezanu• wiórki masła• sól• czarny pieprz• 1 liść laurowy• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:Cebulę i czosnek posiekać po czym podsmażyć na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła, wówczas dodać mięso, podsmażyć po czym dodać przyprawy, pomidory oraz bulion.Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, trzymać na ogniu ok. 20 min. co jakiś czas mieszając.W miedzy czasie płaty lasagne gotować w osolonej wodzie ok. 2 min po czym odcedzić i przelać zimną wodą.Następnie masło rozpuścić, wówczas dodać do niego mięso i cały czas mieszając dolewać stopniowo mleko, pozostawić na ogniu ok. 5 min.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać w nim naprzemian płaty lasagne, mięso, sos i plastry mozzarelli do wyczerpania składników.Całość posypać jeszcze wiórkami masła i startym parmezanem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i zapiekać ok. 30-40 min.
barbarello