Lasagne z warzywami i pieczarkami
Skład: 12 płatów lazagne 5dkg masła 6dkg mąki 3/4 l mleka 1/2 l bulionu rozmaryn, tymianek 3 listki laurowe 1 żółta 1 czerwona papryka 25dkg pieczarek oliwa sól, pieprz, gałka muszkatołowa chili 5dkg parmezanu 3dkg tartej bułki 1 cukinia
Sposób przyrządzenia: Masło stopić, oprószyć mąką zasmażyć. Wlewać mleko mieszając i rosół. Dodać liście laurowe i zioła. Gotować 15 min często mieszając. przyprawić solą, gałką muszkatołową i chili. Papryki pokroić w paski, cukinię w plasterki, pieczarki w ćwiartki. Na oliwie zasmażyć warzywa i pieczarki. Posolić i popieprzyć. Do formy żaroodpornej wlać trochę sosu. Położyć na dnie lasagne. Układać sos, warzywa z pieczarkami i płaty. Zakończyć sosem i warzywami. Posypać parmezanem wymieszanym z bułką. Piec 45 min w 175 stopniach.
barbarello