Składniki:- 1,2 kg schabu bez kości- 3 łyżki masła - sól - 2 ząbki czosnku - biały pieprz - kilka jabłek - 1 pomarańcza - 1 łyżeczka suszonego majeranku
Sposób wykonania:Mięso opłukać, osuszyć. Czosnek obrać, rozgnieść, rozetrzeć z solą, białym pieprzem i majerankiem. Starannie natrzeć mięso, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Ostrym nożem pokroić mięso na plastry, nie docinając do końca. Jabłka opłukać, przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, pokroić na plastry. Włożyć je do nacięć w mięsie, polać sokiem z pomarańczy, obwiązać. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu, posypać wiórkami masła, obłożyć jabłkami. Piec godzinę w temp. 180°C.
barbarello