· 450 g ryżu arborio
· 5 szklanek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
· garść posiekanych listków mięty
· pól szklanki oliwy
· 1 pierś kurczaka
· 2 łyżki soku z mandarynki
· sól
· pieprz
1. Najpierw zajmiemy się piersią
2. Wycinamy tłuszcz i błonki
3. kroimy kurczaka w kostkę
4. zalewamy sokiem mandarynkowym, solimy i pieprzymy
5. kurczaka szczelnie przykrywamy
6. wkładamy do lodówki na 15 minut
7. potem kurczaka wyjmujemy i grillujemy w żaroodpornym naczyniu
8. do garnka wlej oliwę
9. wsyp ryż
10. przesmaż chwilkę
11. kiedy zacznie przywierać wlej trochę soku z pomarańczy
12. dorzucamy kurczaka
13. gdy ryz wchłonie sok, dolewamy jeszcze trochę
14. czynność tą powtarzamy az do zużycia soku
15. próbuj ryz co jakiś czas , musi być miękki , ale nie rozgotowany
16. jeśli ryz jest al dente to znaczy, że juz czas dodać mięte
17. solimy, dodajemy pieprz i mieszamy
18. układamy dekoracyjnie na talerzu, dekorujemy listkiem mięty
19. Smacznego
barbarello