KARTA POTRAWY - Sałata swojska z wędzonym łososiem.doc

(209 KB) Pobierz
[NAZWA POTRAWY]

Sałata swojska z wędzonym łososiem

 

MG2                            Materiały poufne SFINKS POLSKA S.A.


SKŁADNIKI

ILOŚĆ PORCJI:

1

 

NAZWA SKŁADNIKA

Ilość

j.m.

Ziemniak

0,200

kg

Czerwona cebula

0,040

kg

Groszek zielony - konserwowy

0,040

kg

Kapary

0,010

kg

Koper

0,025

kg

Majonez

0,050

kg

Łosoś wędzony

0,080

kg

Ogórek konserwowy

0,050

kg

Sól

0,003

kg

Pieprz

0,003

kg

Cytryna

0,035

kg

Bułka

1

szt.

 

 

 


 


Opis surowców:


Ziemniaki można gotować na bieżąco w restauracji lub kupić już gotowe do spożycia po przepłukaniu wrzątkiem, pakowane próżniowo – jest to wersja dla restauracji nie posiadających obieralni warzyw.

Majonez musi być dobrej jakości (do próby użyto majonezu Helmans).

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SKŁADNIKÓW:

1.     Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Nie mogą być zbyt miękkie. Po ugotowaniu i wychłodzeniu pokroić je w kostkę (około 0,6 x 0,6 cm). Ziemniaki gotowe do spożycia wyjąć z opakowania zbiorczego i przepłukać wrzątkiem, następnie pokroić.

2.     Czerwoną cebulę należy pokroić w cienkie pół plastry, ogórka konserwowego na kostkę tej samej wielkości co ziemniaki, a świeży koper, poza jedną gałązką potrzebną do przybrania dania, drobno szatkujemy.

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

1.     Dokładnie mieszamy wszystkie składniki z majonezem dodając sól i pieprz. Na samym końcu dodajemy ziemniaki (aby jak najmniej je zmiażdżyć).

2.     Przekładamy porcję wymieszanej sałaty na okrągły talerz i układamy na wierzchu plastry łososia, np. w kształcie kwiatów róży i tylko na łososiu układamy kilka kaparów.

3.     Gotową sałatę przystrajamy gałązką świeżego koperku.

 

SPOSÓB PODANIA:

1.       Serwujemy na okrągłym talerzu z cząstką cytryny do skropienia łososia.

 

 



WAGA SKŁADNIKÓW NA TALERZU:


 


NAZWA SKŁADNIKA

Ilość

j.m.

Sałata wiejska z łososiem

500

g

 

 

 

RAZEM

500

g


 

 


Uwagi dodatkowe:

 

 


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin