MG2 Materiały poufne SFINKS POLSKA S.A.
ILOŚĆ PORCJI:
1
NAZWA SKŁADNIKA
Ilość
j.m.
Ziemniak
0,200
kg
Czerwona cebula
0,040
Groszek zielony - konserwowy
Kapary
0,010
Koper
0,025
Majonez
0,050
Łosoś wędzony
0,080
Ogórek konserwowy
Sól
0,003
Pieprz
Cytryna
0,035
Bułka
szt.
Ziemniaki można gotować na bieżąco w restauracji lub kupić już gotowe do spożycia po przepłukaniu wrzątkiem, pakowane próżniowo – jest to wersja dla restauracji nie posiadających obieralni warzyw.
Majonez musi być dobrej jakości (do próby użyto majonezu Helmans).
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SKŁADNIKÓW:
1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Nie mogą być zbyt miękkie. Po ugotowaniu i wychłodzeniu pokroić je w kostkę (około 0,6 x 0,6 cm). Ziemniaki gotowe do spożycia wyjąć z opakowania zbiorczego i przepłukać wrzątkiem, następnie pokroić.
2. Czerwoną cebulę należy pokroić w cienkie pół plastry, ogórka konserwowego na kostkę tej samej wielkości co ziemniaki, a świeży koper, poza jedną gałązką potrzebną do przybrania dania, drobno szatkujemy.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki z majonezem dodając sól i pieprz. Na samym końcu dodajemy ziemniaki (aby jak najmniej je zmiażdżyć).
2. Przekładamy porcję wymieszanej sałaty na okrągły talerz i układamy na wierzchu plastry łososia, np. w kształcie kwiatów róży i tylko na łososiu układamy kilka kaparów.
3. Gotową sałatę przystrajamy gałązką świeżego koperku.
SPOSÓB PODANIA:
1. Serwujemy na okrągłym talerzu z cząstką cytryny do skropienia łososia.
Sałata wiejska z łososiem
500
g
RAZEM
Torentos.pl