Paszteciki z móżdżkiem Ciasto nalenikowe: Jajo 12 dag mški pół szklanki mleka skórka ze słoniny sól Nadzienie: 25 dag móżdżku łyżka margaryny mała cebula 2 łyżki mietany łyżeczka octu sól pieprz Panier: 4-5 łyżek ciasta nalenikowego tłuszcz do smażenia 3 łyżki tartej bułki Przygotować ciasto nalenikowe według przepisu Paszteciki z mięsem. Móżdżek opłukać, obrać z błony, włożyć do rondelka, zalać szklankš wody lekko zakwaszonej octem. Gotować 5 min. odcedzić, pokrajać w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na jasnozłoty kolor, połšczyć z móżdżkiem, dodać sól i pieprz do smaku oraz mietanę; całoć dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. Na nalenik ułożony na deseczce nałożyć nadzienie, zawinšć boki po 3-4 cm, złożyć na pół, aby powstała ksišżeczka. Zanurzyć w ciecie nalenikowym, posypać tartš bułkš. Zrumienić z obu stron na tłuszczu. Podawać do czystych zup, jako goršcš przekšskę lub jako danie podstawowe z ostrym sosem lub surówkš.
krystynka161