Paszteciki Z Móżdżkiem 2.txt

(0 KB) Pobierz
Paszteciki z móżdżkiem

Ciasto nalenikowe:
Jajo
12 dag mški
pół szklanki mleka
skórka ze słoniny
sól

Nadzienie:
25 dag móżdżku
łyżka margaryny
mała cebula
2 łyżki mietany
łyżeczka octu
sól
pieprz
Panier:
4-5 łyżek ciasta nalenikowego
tłuszcz do smażenia
3 łyżki tartej bułki

Przygotować ciasto nalenikowe według przepisu Paszteciki z mięsem. Móżdżek opłukać, obrać z błony, włożyć do rondelka, zalać szklankš wody lekko zakwaszonej octem. Gotować 5 min. odcedzić, pokrajać w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na jasnozłoty kolor, połšczyć z móżdżkiem, dodać sól i pieprz do smaku oraz mietanę; całoć dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. Na nalenik ułożony na deseczce nałożyć nadzienie, zawinšć boki po 3-4 cm, złożyć na pół, aby powstała ksišżeczka. Zanurzyć w ciecie nalenikowym, posypać tartš bułkš. Zrumienić z obu stron na tłuszczu. Podawać do czystych zup, jako goršcš przekšskę lub jako danie podstawowe z ostrym sosem lub surówkš.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin