Paszteciki Z Mięsem.txt

(2 KB) Pobierz
Paszteciki z mięsem

Ciasto nalenikowe:
Jajo
12 dag mški
pół szklanki mleka
skórka ze słoniny
sól
Nadzienie:
30 dag mięsa bez koci, mała cebula
łyżka margaryny
kostka przyprawy do zup
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz
nać pietruszki
Panier:
4-5 łyżek ciasta nalenikowego
tłuszcz do smażenia
3 łyżki tartej bułki

Jajo ubić trzepaczkš, najlepiej w garnku kamiennym, dodajšc stopniowo mškę i mleko z wodš (pół na pół). Ciasto posolić. Mocno rozgrzanš patelnię smarować skórkš słoniny. Nabierać ciasto łyżkš wazowš, nalewać na bardzo goršcš patelnię. Smażyć cienkie naleniki na równomiernym ogniu, obracajšc szerokš łopatkš na drugš stronę. Usmażone naleniki układać na desce lub na talerzu odwróconym do góry dnem. Mięso na nadzienie opłukać, osšczyć z wody, pokrajać w kawałki i posolić. Włożyć na patelnię na mocno rozgrzany tłuszcz, zrumienić ze wszystkich stron, potrzšsajšc patelniš. Przełożyć do rondelka, dodać 3-4 łyżki wody i dusić. Cebulę obrać, pokrajać w kršżki, zrumienić na pozostałym tłuszczu na jasnozłoty kolor, dodać do mięsa, włożyć kostkę przyprawy do zup i zagotować. W czasie duszenia wyparowany sos uzupełniać wodš. Gdy mięso jest miękkie, zemleć w maszynce, doprawić solš i pieprzem do smaku, dodać łyżeczkę posiekanej naci pietruszki, dokładnie wymieszać. Gdyby nadzienie było za gęste, wlać 1-2 łyżki goršcej wody. Trzymać je w ciepłym miejscu, żeby nie skrzepło. Na nadzienie można użyć pozostałš z obiadu pieczeń, kotlety, zrazy, mięso rosołowe itp. Jeżeli mięsa jest za mało, można dodać 25 dag wieżej kapusty gotowanej, odciniętej i zmielonej. Naleniki smarować cienko nadzieniem, 2 cm od brzegu. Zwinšć ciasno w rulonik, następnie w kółko, nadajšc formę limaczka. Koniec zagišć pod spód. Układać rzędami na deseczce, przycisnšć z wierzchu deseczkš. Gdy zastygnš - panierować, tzn. zanurzać w ciecie nalenikowym i posypywać tartš bułkš. limaczki zrumienić na tłuszczu z obu stron, ułożyć na okršgłym półmisku, przybrać naciš pietruszki. Z podanych składników otrzymuje się 10-12 małych naleników lub 8 większych. Podawać do czystych zup, jako goršcš przekšskę albo jako podstawowe danie z sosem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin