Paszteciki Z Kapustą I Grzybami.txt

(1 KB) Pobierz
Paszteciki z kapustš i grzybami

Ciasto nalenikowe:
jajo
pół szklanki mleka
12 dag mški
skórka ze słoniny
sól

Nadzienie:
80 dag kapusty cukrowej
20 dag grzybów wieżych lub 2 dag suszonych
mała cebula
1,5 łyżki margaryny
sól
pieprz

Panier:
jajo
1-2 łyżki mleka
3 łyżki tartej bułki
tłuszcz do smażenia

Przygotować ciasto według przepisu Paszteciki z mięsem. Kapustę obrać z wierzchnich lici, opłukać, pokrajać w kawałki, zalać niewielkš ilociš wrzšcej wody, posolić, ugotować, odcedzić, ochłodzić i dokładnie odcisnšć w płóciennym woreczku. Grzyby oczycić z piasku, przycišć trzony, starannie opłukać, pokrajać w paski. Cebulę obrać, pokrajać w kršżki, zasmażyć na tłuszczu, dodać grzyby, wlać 2 łyżki wody, dusić pod przykryciem 30 min., ochłodzić (grzyby suszone ugotować w małej iloci wody). Kapustę i grzyby z cebulš zemleć w maszynce, włożyć na patelnię na rozgrzany tłuszcz, krótko zasmażyć, doprawić solš i pieprzem. Usmażone naleniki układać na stolnicy w 4 rzędy po 3 sztuki tak, aby częciowo na siebie zachodziły. Naleniki smarować równo nadzieniem, zwinšć ciasno w rulon. Z wierzchu położyć deseczkę, którš obcišżyć ciężarkiem. Po godzinie, gdy dobrze zastygnš, pokrajać w kršżki gruboci 1-1,5 cm. Zanurzyć w jaju rozmieszanym z mlekiem, posypać tartš bułkš. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Ułożyć na podłużnym półmisku w jeden rzšd, przybrać zieleninš. Podawać do czystych zup lub jako danie podstawowe.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin