Szarlotka Królewska
Początek formularza
Skladniki:
Biszkopt: Jajek 5szt.Mąki pszennej 1szkl.Cukru 1szkl.Proszek do pieczenia 1 łyżeczkaMasa jabłkowa: 1,5 jabłek 2 galaretki cytrynowe 0,5l wody Krem : Mleko 1litr Mąka pszenna 2 łyżki Mąka ziemiaczana 3 łyżkiCukru 5 łyżekCukier waniliowy 1 opakowanie 1 KasiaKokos: 20dkg wiórek kokosowych1 łyżka Kasi4 łyżki cukru
Przepis:
Z białek i cukru ubić pianę.Następnie dodać żółtka ,mąkę i proszek do pieczenia wszystko wymieszać i upiec biszkopt.Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Galaretki rozrobić z gorąca wodą i przestudzić aż będzie się siadać. Zimną galaretkę mieszamy z jabłkami.3 szklanki mleka zagotować a do pozostałego zimnego mleka dodać mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną oraz cukier mieszamy aż będzie jednolita masa bez grudek. Dodajemy do gorącego mleka i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę Kasie i cukier waniliowy ubijamy na gładką masę, później dodawać małymi porcjami zimny budyń i ucieramy aż będzie jednolita masa.Kasię rozpuszczamy na patelni wsypujemy wiórki kokos dodajemy cukier i przesmażamy aby się zarumienił.Na zimny biszkopt kładziemy masę jabłkową następnie krem budyniowy i posypujemy całość wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki aby wszystko sie dobrze zastygło. SMACZNEGO
Dół formularza
romanal