Chleb... Tak tak ! W dukanie mo�na je�� kanapki :) D�ugo szuka�am przepisu na idealny chleb i znalaz�am :) Kszta�tem przypomina razowy w smaku r�wnie�, tylko, �e jest wilgotniejszy. �atwy do zrobienia, tylko potrzebujemy 1,5h i chlebu� gotowy i mo�na si� zajada�. Ale uwaga! ca�y bochenek musi nam wystarczy� na 6 dni-mniej wi�cej po 2-3 kromki. Polecam z czystym sumieniem! Sk�adniki na bochenek wielko�ci 21cm x 10cm: 0,5 op. dro�d�y 0,5 szkl m�ki kukurydzianej 1 �y�eczka s�odzika do pieczenia 1 �y�eczka soli 0,5 szkl ciep�ej wody 1 op. otr�b owsianych (150g) 1 ma�y jogurt naturalny (180g) 3 ��tka Otr�by zala� jogurtem odstawi� do nasi�kni�cia. Dro�d�e rozpu�ci� w 0,5 szkl. wody, doda� s�odzik i wymiesza� z m�k� kukurydzian�. Odstawi� w ciep�e miejsce do wyro�ni�cia. Gdy ju� wyrosn�� doda� do otr�b�w, doda� ��tka i s�l. Wymiesza� r�k� do po��czenia sk�adnik�w. Ciasto wyla� do formy wysmarowanej parafin� i wysypan� otr�bami. Odstawi� w ciep�e miejsce do wyro�ni�cia na p� godziny. Piekarnik nagrza� do 220 stopni. Piec 30-35min. Zostawi� w wy��czonym piekarniku i z otwartymi drzwiczkami na p� godzinki. Wyj�� z formy i zostawi� do ca�kowitego wystygni�cia. Przechowywa� w szczelnym pojemniku. Smacznego :)
Birdosz