· 1 bagietka
· 6 płatów śledziowych (matiasów)
· 10 marynowanych pieczarek
· 3 jajka ugotowane na twardo
· 2 ogórki konserwowe
· 3 łyżki oleju
· 1/2 pęczka szczypioru
· 1 cebula
· 1 ząbek czosnku
· sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
.
Śledzie moczyć przez godzinę w mleku, a następnie osuszyć i drobno posiekać lub zmielić.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki.
Cebulę, ogórki, szczypiorek i pieczarki drobno posiekać. Wszystko wymieszać ze śledziami.
Czosnek wycisnąć praską, wymieszać z olejem i dodać do śledzi. Całość wymieszać.
Pastę tatarowo-śledziową nakładać na kromki pieczywa, dekorować plasterkami jajka.
· 250 g fasoli perłowej
· 4 płaty matiasów
· 2 szklanki mleka
· 2 jabłka
· 2 kiszone ogórki
· 4 łyżki marynowanych pieczarek
· 2 korniszony
· 5 łyżek majonezu (lub według uznania)
· sól i pieprz do smaku
Fasolę dobrze opłukać, zagotować a następnie odstawić na 2 godziny (nie odcedzając). Po upływie 2 godzin ponownie zagotować fasolę (stale w tej samej wodzie) i gotować do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzić i odstawić.
W tym czasie płaty śledziowe włożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić na 1 godzinę.
Wymoczone śledzie odcedzić i pokroić w kostkę. Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę.
Wymieszać wszystkie składniki, dodać tyle majonezu, żeby ładnie połączył składniki, doprawić solą i pieprzem.
plamka97