Śledziowy tatar na kanapkę.doc

(25 KB) Pobierz
Śledziowy tatar na kanapkę

Śledziowy tatar na kanapkę

Składniki

·         1 bagietka

·         6 płatów śledziowych (matiasów)

·         10 marynowanych pieczarek

·         3 jajka ugotowane na twardo

·         2 ogórki konserwowe

·         3 łyżki oleju

·         1/2 pęczka szczypioru

·         1 cebula

·         1 ząbek czosnku

·         sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

.

Śledzie moczyć przez godzinę w mleku, a następnie osuszyć i drobno posiekać lub zmielić.

Jajka ugotować na twardo i pokroić w plasterki.

Cebulę, ogórki, szczypiorek i pieczarki drobno posiekać. Wszystko wymieszać ze śledziami.

Czosnek wycisnąć praską, wymieszać z olejem i dodać do śledzi. Całość wymieszać.

Pastę tatarowo-śledziową nakładać na kromki pieczywa, dekorować plasterkami jajka.

Sałatka śledziowa z fasolą

·         250 g fasoli perłowej

·         4 płaty matiasów

·         2 szklanki mleka

·         2 jabłka

·         2 kiszone ogórki

·         1 cebula

·         4 łyżki marynowanych pieczarek

·         2 korniszony

·         5 łyżek majonezu (lub według uznania)

·         sól i pieprz do smaku

 

Fasolę dobrze opłukać, zagotować a następnie odstawić na 2 godziny (nie odcedzając). Po upływie 2 godzin ponownie zagotować fasolę (stale w tej samej wodzie) i gotować do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzić i odstawić.

 

W tym czasie płaty śledziowe włożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić na 1 godzinę.

.

Wymoczone śledzie odcedzić i pokroić w kostkę. Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę.

.

Wymieszać wszystkie składniki, dodać tyle majonezu, żeby ładnie połączył składniki, doprawić solą i pieprzem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin