Składniki na 9 słoików 0.doc

(23 KB) Pobierz
Składniki na 9 słoików 0,5 litra:

Składniki na 9 słoików 0,5 litra:

·         3 kg papryki (20 sztuk)

·         czosnek

·         ziele angielskie

·         pieprz

·         liść laurowy

·         cebula

·         olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek

Zalewa:

·         5 szklanek wody

·         1,25 szklanki octu (lub 0,5 litra, jeżeli zalewa ma być ostra)

·         1 szklanka cukru

·         2 płaskie łyżki soli

 

Wykonanie:

1.    Składniki zalewy łączymy w garnku, zagotowujemy. Studzimy. 

2.    Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, białych błonek. Każdą połówkę przekrajamy na 3-4 części. Myjemy, osuszamy na sicie*. 

3.    Do wyparzonych słoików wkładamy paprykę, 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy, parę ziarenek pieprzu, 2-3 ziarna ziela angielskiego, cząstkę obranej cebuli. Wlewamy zalewę.

4.    Do każdego słoika dodajemy łyżkę oleju.

5.    Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy 25 minut. Ja jeszcze stawiam je na ściereczce do góry dnem. Pozostawiam do ostygnięcia. 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin