Mufinki z jagodami.rtf

(6 KB) Pobierz
Mufinki z jagodami

Mufinki z jagodami

 

Składniki na 20 sztuk:

50 dag jagód

54 dag mąki

szklanka mleka

5 dag cukru

jajo

15 g droży

8 dag masła

łeczka soli

 

Droże rozbij z 3 łkami ciepłego mleka, odstaw na 15 minut. 3/4 masła stop. Jajko utrzyj z cukrem i stopionym masłem. Dwie łki mleka zostaw, a resztę połącz z masą jajeczną. Mą (1-2 łki odłóż), sól, droże i masę jajeczną wyrób na gładkie ciasto, przykryj i odstaw na 20 minut. Jagody umyj, a następnie wymieszaj z ciastem.

 

Foremki wysmaruj pozostałym masłem, oprósz mą, wypełnij ciastem, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Mufinki posmaruj mlekiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temperaturze 220°C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin