Cupcakes - czekoladowe ciasteczka
Składniki, 12 ciasteczek: • 185 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej • 235 g drobnego cukru do wypieków • 100 g ciemnej czekolady, roztopionej i ostudzonej
+ 50 g na polewę • 2 duże jajka, ubite • 185 g mąki • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżka kakao • 125 ml mleka opcjonalnie: 100 g wypestkowanych czereśni
+ 12 całych owoców do dekoracji a także: 12 papierowych karbowanych foremek
(papilotek) o średnicy 5 cm oraz forma do muffinów z wgłębieniami Wykonanie:
· Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do wgłębień w formie do muffinów powkładać papierowe foremki.
· Ubić masło z cukrem na puszysty krem. Ciągle ubijając dodać 100 g rozpuszczonej i ostudzonej czekolady, a na koniec ubite jajka.
· Przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie wymieszać z ubitą masą oraz z mlekiem. Dodać czereśnie jeśli ich używamy i delikatnie wymieszać z masą.
· Masą wypełnić papierowe foremki do 3/4 ich wysokości, (może trochę pozostać masy). Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, aż urosną i będą upieczone w środku. Ciasteczka bez owoców w środku mogą być już gotowe po 18 minutach pieczenia.
· Studzić przez 10 minut w formie do muffinów. Wyjąć na metalową kratkę i całkowicie ostudzić.
· Rozpuścić pozostałe 50 g czekolady i rozsmarować ją na wierzchu babeczek. Pozostałe całe owoce przyciąć nożem na końcach i ozdobić nimi babeczki.
malla6