Cupcakes.doc

(725 KB) Pobierz
Cupcakes - czekoladowe ciasteczka

Cupcakes - czekoladowe ciasteczka



Składniki, 12 ciasteczek:

185 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej
235 g drobnego cukru do wypieków
100 g ciemnej czekolady, roztopionej i ostudzonej

+ 50 g na polewę
2 duże jajka, ubite
185 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
125 ml mleka

opcjonalnie: 100 g wypestkowanych czereśni

+ 12 całych owoców do dekoracji

a także: 12 papierowych karbowanych foremek

(papilotek) o średnicy 5 cm oraz forma do muffinów z wgłębieniami

Wykonanie:

·         Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do wgłębień w formie do muffinów powkładać papierowe foremki.

·         Ubić masło z cukrem na puszysty krem. Ciągle ubijając dodać 100 g rozpuszczonej i ostudzonej czekolady, a na koniec ubite jajka.

·         Przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Delikatnie wymieszać z ubitą masą oraz z mlekiem. Dodać czereśnie jeśli ich używamy i delikatnie wymieszać z masą.

·         Masą wypełnić papierowe foremki do 3/4 ich wysokości, (może trochę pozostać masy). Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, aż urosną i będą upieczone w środku. Ciasteczka bez owoców w środku mogą być już gotowe po 18 minutach pieczenia.

·         Studzić przez 10 minut w formie do muffinów. Wyjąć na metalową kratkę i całkowicie ostudzić.

·         Rozpuścić pozostałe 50 g czekolady i rozsmarować ją na wierzchu babeczek. Pozostałe całe owoce przyciąć nożem na końcach i ozdobić nimi babeczki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin