BISZKOPT RAFAELLOSKŁADNIKI:CIASTO:6 jajek,6 kopiastych łyżek mąki pszennej,6 kopiastych łyżek cukru,1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,NADZIENIE:1/2 litra śmietany kremówki,20 dag wiórek kokosowych,2 białe czekolady,2 "Śnieżki",1 paczka migdałów.CIASTO:Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem, powoli dodać żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku ok. 30 minut. Wystudzić.NADZIENIE:1/4 litra śmietany kremówki zmiksować z 2 "Śnieżkami" i wyłożyć na biszkopt. Resztę kremówki zmiksować z 2 rozpuszczonymi na parze czekoladami. Dodać 15 dag wiórek kokosowych i wyłożyć na pierwszą masę. Powciskać migdały i posypać resztą wiórków kokosowych.*****
TORT RAFAELLOSkładniki:Biszkopt:- 1 szklanka mąki,- 1 szklanka cukru,- 5 jajek,- 1 łyżka oleju.Krem:- 2 śmietany kremówki,- 2 śnieżki,- 1/2 szklanki mąki,- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,- 2 paczki kokosu,- 1 paczka migdałow,- 1 szklanka cukru. Biszkopt:Ubić białka na sztywną pianę, dodać po trochu cukier i dalej ubijać, dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać, dodać mąkę i mieszać. Jeżeli ciasto jest za gęste dodać łyżkę oleju.Krem:Migdały zamoczyć w spirytusie. Ubić śmietanę, dodać śnieżkę i miksować, dodać obydwie mąki i dalej mieszać, dodać cukier,1,5 paczki kokou i migdały, wymieszać.Biszkopt przeciąć na pół na jedną połowę położyć krem, przykryć drugą połową. Reszte kremu położyć na górę i na boki posypać resztą kokosu, można udekorować migdałami lub orzechami. *****
RAFAELLOSkładniki:Biszkopt:- 4 jaja,- po pół szklanki mąki ziemniaczanej i pszennej,- szklanka cukru,- łyżeczka proszku do pieczenia. Masa:- 2 śmietany 30% po 200ml,- 2 "Śnieżki",- 200g wiórek kokosowych,- 3 białe czekolady (płatki migdałowe i wiórki kokosowe do dekoracji). Biszkopt:ubić na sztywno białka, dodać cukier i ubijać aż się rozpuści. Następnie dołożyć żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Piec w temp. 190, 30 min.Masa:śmietanę zmiksować ze "Śnieżką" na sztywną masę, dodać rozpuszczoną, ale letnią czekoladę, zmiksować i dodać wiórki kokosowe.Biszkopt napączować sokiem z cytryny i alkoholem, wyłożyć masę, całość obsypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. *****
RAFFAELLOSkładniki:- 2 białe czekolady „Milka”,- 2 galaretki cytrynowe,- 200 g wiórków kokosowych,- 2 „Śnieżki”,- biszkopty podłużne (najlepiej lukrowane, są delikatniejsze),- mleko wg przepisu na "Śnieżce". Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w gorącej galaretce rozrobionej w 2 szkl. wody.Zmiksować „Śnieżki” z mlekiem i dodawać po łyżce letnią galaretkę z czekoladą. Na koniec wsypać wiórki (zostawić trochę do posypania), wymieszać. Na dno prostokątnej formy wyłożyć biszkopty, wylać masę, posypać wiórkami. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
stachowiak671