Sernik z masą makową
Składniki:
Ciasto: 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 2 łyżeczki kakao 3 łyżki cukru 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: ½ kg sera białego 1 jajko budyń śmietankowy ½ szklanki cukru pudru 10 dag masła brzoskwinie w puszce Masa makowa: 1 szklanka maku 1 szklanka cukru pudru 5 białek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 10 dag kokosu Lukier: ½ szklanki cukru pudru 1 ½ łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
Składniki przeznaczone na ciasto zagnieść. 1/3 ciasta zamrozić, pozostałe schłodzić, a następnie rozłożyć na blaszce.
Utrzeć składniki na masę serową (masło dodać rozpuszczone). Masę rozsmarować na cieście. Brzoskwinie osączyć, pokroić w plastry i ułożyć na masie serowej.
Mak zmielić. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, wymieszać z resztą składników na masę makową. Rozsmarować na brzoskwiniach.
Zamrożone ciasto pokruszyć na masę makową.
Całość piec około 60 minut w temp. 180 °C. Ostudzić i polukrować.
Smacznego.
Meteor-hwdp