pyzySkładniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 kg surowych startych, odciśniętych ziemniaków, 2 cebule, 2 jaja, 3 łyżki mąki, sól Wykonanie: ziemniaki połączyć dodać przyprawy, jaja, mąkę wyrobić dokładnie, ręką nabierać ciasta turlać okrągłe kluseczki. Można nadziewać je grzybową, mięsną czy z kaszy gryczanej masą, kluski gotuje się 6 min. od wypłynięcia, dobrą okrasą będzie cebulka usmażona z boczkiem wędzonym. grucholec - baba ziemniaczanaSkładniki: 1 kg ziemniaczków, 3 cebule, 5 jaj, 4 łyżki śmietany, 4 łyżki mąki, sól, pieprz, 10 dag boczku surowego. Wykonanie: ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć sok, dodać startą cebulę, jaja, mąkę śmietanę, doprawić do smaku. Formę do pieczenia wyłożyć pokrojonym w paski boczkiem, boki foremki też, wylać masę, przykryć boczkiem, piec ok. 1 godziny. Smaczne na ciepło z surówką z cebuli i ogórka kiszonego kiszka kaszubskaSkładniki: 1 kg ziemniaków, 0,5 kaszy gryczanej, 3 jaja, 25 dag słoniny wędzonej 2 cebule, listek laurowy, ziele ang., pieprz sól. Wykonanie: sparzyć kaszę, ziemniaki zetrzeć na tarce z malutkimi oczkami, odcedzić, dodać jaja, posiekana cebulę, pieprz, sól, wyrobić masę, nakładać w specjalne woreczki /szyto takie z płótna lub gazy/ o średnicy kiełbasy krakowskiej, gotować w wodzie osolonej z przyprawami około 20 min, wyjąć zanurzyć w zimnej wodzie, pokroić na plasterki i obsmażyć na topionej słoninie, podawać z duszoną kapustą golce - kluski ziemniaczaneSkładniki: 1 kg ziemniaków gotowanych, 1 kg ziemniaków surowych startych na tarce, 2 jaja, 3 łyżki mąki, boczek do okrasy, cebula, pieprz, sól Wykonanie: ziemniaki połączyć- gotowane przez maszynkę przepuszczone, surowe odciśnięte z soku- dodać jaja, mąkę, doprawić, wyrobić, kłaść łyżką do wrzątku, gotować 3 min po wypłynięciu, polać stopionym boczkiem z cebulką. Kluski mają nieregularne kształty. Inna nazwa tych kluchów to przecieraki. golce II wersjaSkładniki: 1 kg ziemniaków surowych, 2 łyżki mąki, jajo, sól, pieprz, boczek, cebula na okraskę Wykonanie: ziemniaki zetrzeć na tarce odcisnąć z soku dodać dodatki, wyrobić, kłaść kluski na wrzątek, gotować. Podawać polane okraską z boczku. bumbe - kluchy nadziewaneSkładniki: 1,5 kg ziemniaków, 3 łyżki mąki, 1 jajo, 20 dag boczku, na farsz: 0,5 kg sera, 2 cebule, żółtko, pieprz, sól Wykonanie: ziemniaki zetrzeć na tarce, odcedzić sok, dodać mąkę, jajo, wymieszać, przygotować farsz, zmielić ser, dodać siekaną cebulę, żółtko, pieprz, sól; z ciasta lepić kluchy nakładać farsz, lepić, gotować w wodzie, podsmażyć na boczku. plińce - placki ziemniaczaneSkładniki: 1,5 kg ziemniaków, 2 jaja, 4 łyżki mąki, olej do smażenia, śmietana, cukier, sól Wykonanie: zetrzeć na tarce ziemniaki dodać mąkę, jaja, sól, wyrobić, smażyć nieduże placki, podawać ze śmietaną lub cukrem. Można też usmażyć jeden duży placek, polać śmietaną i posypać cukrem. jedzonka - zapiekanka z ziemniakówSkładniki: 1 kg ziemniaków, 2 cebule, 2 jabłka, łyżka smalcu, pieprz, sól, śmietana Wykonanie: obrane ziemniaki pokroić w talarki, cebulę w kostkę; układać w garnku warstwami, przesypując przyprawami, jabłka na końcu, polać śmietaną, przykryć naczynie zapiekać ok. 40 min. Słowo jedzonka oznacza smaczne ziemniaki, a np. słowo lebizna określało marne bulwy. kloskiSkładniki:0,5 kg ziemniaków ugotowanych,0,2 kg gotowanej marchwi, mąka do wgniecenia w ciasto, 20 dkg boczku wędzonego, łyżka masła, cebula, jajo, sól. Wykonanie: ziemniaki i marchew zmielić dodać jajo mąkę zagnieść gęste ciasto. Wyrabiać kluski według uznania gotować ok.5 min., okrasić boczkiem i cebulką przesmażoną . prażnica - jajecznicaSkładniki:2 jaja, 2 dkg masła, sól, szczypiorek kromka ciemnego chleba. Wykonanie: chleb pokroić w kostkę usmażyć na maśle wbić jaja, posolić posypać szczypiorem. prażnica - jajecznica z bułkąSkładniki: jaja, czerstwe bułki , mleko, łyżka cukru masło. Wykonanie: bułkę pokroić w plastry namoczyć w mleku posypać cukrem smażyć na maśle ,jaja rozbełtać wylać na bułki, smażyć nie mieszać.
kafcia7